top of page
  • DS

Bugarska ne želi ruski gas

Bugarska ne želi da obnovi ugovor o snabdjevanju prirodnim gasom sa ruskom kompanijom Gazprom zbog rata u Ukrajini i razmotriće alternativne načine isporuke.


Kako je naveo u subotu zamjenik premijera Bugarske Asen Vasilev, vlada će da razmotri i budući zajednički ugovor sa Evropskom unijom kako bi izbjegla nedostatak ovog energenta u vremenu koje slijedi.


Bugarska dobija skoro sav gas kroz desetogodišnji ugovor sa Gazpromom koji ističe krajem ove godine. Godinama je tamošnja vlast odlagala projekte diverzifikacije svojih izvora, uključujući vezu gasovoda sa susjednom Grčkom i proširenje jedinstvenog skladišta gasa u zemlji. Vlada Bugarske sada nastoji da ubrza oba projekta zbog straha da bi rat u Ukrajini mogao izazvati veći poremećaj, prenose agencije.


"U ovoj situaciji nema šanse da se razgovara sa Gazpromom", rekao je Vasilev. "Razgovarali smo i sa Grčkom i sa Turskom da iskoristimo postojeću infrastrukturu za snabdjevanje LNG-om i povećamo isporuke iz Azerbejdžana, sa kojim zemlja ima ugovor", dodao je zamjenik premijera.


Godinama je Bugarska u centru mnogih kalkulacija o energetskoj sigurnosti Evrope, budući da je ta zemlja važna tačka na gasnoj mapi, smještena na obalama Crnog mora i graničeći sa Turskom koja se posljednjih godina pokušava nametnuti kao ozbiljan faktor i u snabdijevanju gasom.


Kroz Bugarsku prirodni gas dobijaju mnoge zemlje, a za sada nema najava da će službena Sofija uskratiti trećim zemljama mogućnost da ruski gas dobijaju preko njene teritorije.

 

bottom of page