top of page
  • DS

Brazilski predsjednik u UN-u nazvao BRICS strateškom alternativom MMF-u i Svjetskoj banci

BRICS (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika) je alternativna strateška platforma za jačanje saradnje između zemalja u razvoju jer tradicionalne institucije upravljanja međunarodnom ekonomijom gube kredibilitet, izjavio je brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva, prenijela je agencija Tass.

Foto: Lideri BRICS-a na samitu 2022. godine


„Nedostatak jednakosti i neravnoteže u menadžmentu MMF-a i Svjetske banke su neprihvatljivi... Usred te inercije pojavio se BRICS, koji je strateška platforma za unaprijeđenje saradnje između zemalja u razvoju“, rekao je na 78. sjednici Generalne skupština Ujedinjenih nacija.


Nedavna odluka koju je grupa od pet zemalja donijela da pozove nove članice na saradnju u formatu BRICS-a nakon samita u Johanesburgu u augustu pomaže „jačanju napora za poredak koji bi odražavao ekonomski, geografski i politički pluralizam 21. stoljeća“, rekao je.


„Mi smo sila koja radi na uspostavljanju pravednije globalne trgovine u svjetlu teške krize multilateralnih institucija“, istakao je.


Odluka da Argentina, Egipat, Iran, Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija i Etiopija postanu punopravne članice BRICS-a donesena je na samitu koji je održan u Johanesburgu pod predsjedavanjem Južne Afrike krajem augusta.


U članstvo će ove države stupiti 1. januara naredne godine.


 

bottom of page