top of page
  • Writer's pictureSanin Mirvić

Boeing predstavio novu bespilotnu letjelicu

Tim predvođen stručnjacima iz američkog Boeinga predstavio je letjelicu Loyal Wingman“ ("Vjerni pratilac") koju razvija za australijsko Kraljevsko zrakoplovstvo (RAAF), bespilotnu letjelicu, dizajniranu za let i borbene zadatke u koordinaciji sa posadom borbenih aviona sa posadom, prenosi CNet.

Radi se o prvom od tri prototipa za istoimeni australijski program i prvi avion koji je dizajniran i proizveden u Australiji u zadnjih 50 godina. U saopćenju za javnost australijski premijer Scott Morrison rekao je da će "Loyal Wingman biti od ključne važnosti za razvoj kritičnih sposobnosti koje naše zrakoplovne snage trebaju da bi zaštitile našu državu i njene saveznike u budućnosti."

Wingman služi kao temelj Boeingovom sistemu za pridruživanje vazdušnim silama, odnosno Airpower Teaming Systems (ATS), koji Boeing razvija za globalno tržište odbrane. ATS koristi umjetnu inteligenciju kako bi dopunio i proširio klasične misije.

Bespilotne letjelice Wingman trebale bi pružiti performanse slične lovcima, sa doletom od više od 2.000 nautičkih milja (3.700 km). Prototip koji je predstavljen danas počet će testiranja na terenu, sa taksi i letnim testovima koji bi trebalo da se dese krajem ove godine.


 

Comments


bottom of page