top of page
  • DS

Bivša predsjednica Bolivije ide u zatvor

Sud u Boliviji proglasio je bivšu predsjednicu Jeanine Áñez krivom za organizovanje puča, kojim je došla na vlast tokom političke krize 2019. godine.


Sud je proglasio Áñez (54), koja je bila na čelu Bolivije od 2019. do 2020. godine nakon Eva Moralesa, krivom za donošenje odluka protivnih ustavom i za zanemarivanje dužnosti i osudio je na deset godina zatvora.


Suđenje je kulminacija događaja iz oktobra 2020. godine o čemu smo tada detaljnije pisali. Tada je na vlast došao Moralesov saveznik Luis Arce koji je dao uhapsiti kontraverznu predsjednicu.


Tužilaštvo je reklo da je Áñez, nekadašnja desničarska senatorka, prekršila norme kojima se garantuje ustavni i demokratski poredak nakon predsjedničkih izbora u Boliviji 2019. godine, prenose agencije.


Áñez je u više navrata tvrdila da je žrtva političke osvete. Sud je osudio i bivšeg vojnog komandanta i bivšeg načelnika policije.


Na same špekulacije da će bivša predsjednica dobiti "samo" deset godina zatvora, žestoko je reagovao dio stanovnika Bolivije, prenose tamošnji mediji.

 

bottom of page