top of page
  • DS

Bidenova administracija najavljuje novo partnerstvo sa pedeset zemalja u borbi protiv budućih pandemija

Administracija predsjednika Joea Bidena pomoći će pedeset zemalja da identifikuju zarazne bolesti i odgovore na njih, s ciljem sprječavanja pandemije poput izbijanja COVID-19, javio je AP.



Foto: Američki predsjednik Joe Biden


Službenici američke vlade ponudiće podršku u zemljama, od kojih se većina nalazi u Africi i Aziji, da razviju bolje testiranje, nadzor, komunikaciju i spremnost za takve epidemije u tim zemljama. Strategija će pomoći u „spriječavanju, otkrivanju i efikasnom odgovoru na biološke prijetnje gdje god da se pojave“, rekao je Biden u utorak.


Globalna strategija zdravstvene sigurnosti, rekao je, ima cilj da zaštiti ljude širom svijeta i „učiniće Sjedinjene Države jačim, sigurnijim i zdravijim nego ikada prije u ovom kritičnom trenutku“.


Najava o strategiji dolazi u trenutku kada se zemlje bore da ispune svjetski sporazum o odgovorima na buduće pandemije. Četiri godine nakon pandemije koronavirusa, izgledi za sporazum o pandemiji koji su potpisale sve 194 članice Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) su slabe.


Pregovori o sporazumu su u toku, a očekuje se da će konačni tekst biti dogovoren sljedećeg mjeseca u Ženevi. Zamišljen je da bude pravno obavezujući sporazum koji obavezuje zemlje da prate prijetnje pandemije i dijele naučne nalaze. Ali veliki sporovi su se pojavili oko pravičnosti vakcina i prijenosa tehnologije koja se koristi za proizvodnju vakcina. Čak i ako se postigne dogovor, bilo bi malo posljedica za zemlje koje odluče da se ne pridržavaju sporazuma.


Bijela kuća je u utorak objavila web stranicu s imenima zemalja koje učestvuju u programu. Bidenovi zvaničnici traže da stotinu zemalja potpiše program do kraja godine.


 

bottom of page