top of page
  • Writer's pictureSanin Mirvić

Belgijski parlament glasao o priznanju Palestine i nametanju sankcija Izraelu

Belgijski parlament u petak je usvojio rezoluciju kojom se vlada poziva na Europsku uniju da uvede sankcije Izraelu ako postupi prema svom planu za aneksiju velikih dijelova okupirane Zapadne obale, javlja Middle East Monitor.

Mjeru „koja se odnosi na aneksiju okupiranih teritorija Izraela u Palestini“, usvojena je u Predstavničkom domu sa 150 članova sa 101 glas za, 39 suzdržanih i nijedan glas protiv. Zastupnici stranaka ljevice, uključujući Socijalističku partiju i članove francuskih partija i Zelenih, podržali su rezoluciju.


Tijelo je također trebalo da glasa o prijedlogu kojim se poziva na priznanje palestinske države, ali to je odgođeno nakon što je ponovo upućeno Odboru za vanjske poslove na daljnju raspravu.


Rezolucija, rekao je poslanik socijalista Malik Ban Achour, poziva saveznu vladu "da formalno prizna državu Palestinu zajedno sa državom Izrael i da ovo priznanje smatra doprinosom Belgije rješenju koje će se temeljiti na suživotu dvije demokratske i neovisne države imaju pravo da žive u miru i sigurnosti s uzajamno priznatim, prihvaćenim i poštovanim granicama.“


Ranije ove sedmice više od 1.000 članova parlamenata iz cijele Europe potpisalo je pismo u kojem upozorava Izrael protiv aneksije dijelova okupirane Zapadne obale. Oni su dodali da "dijele ozbiljnu zabrinutost zbog plana predsjednika Trumpa za okončanje izraelsko-palestinskog sukoba i neposredne perspektive izraelske aneksije teritorija Zapadne obale."


Belgijski parlament je 2015. godine već donio neobavezujuću rezoluciju koja se tiče priznavanja palestinske države.

 

0 comments
bottom of page