top of page
  • DS

Argentina ograničila cijene u prodavnicama na devedeset dana

Argentinska vlada ograničila je mjesečna povećanja cijena u supermarketima na najviše pet posto u narednih 90 dana, pokušavajući smanjiti trocifrenu u inflaciju uoči opštih izbora.

Foto: Ilustracija, zastava Argentine


Ministar ekonomije Sergio Massa objavio je tu odluku nakon sastanka s predstavnicima trgovaca, ističući da su zvaničnici postigli dogovor s predstavnicima 31 lanca supermarketa o stabilizaciji cijena do opštih izbora zakazanih za oktobar, javljaju agencije.


Massa je predsjednički kandidat, nakon što je osvojio najviše glasova među peronistima na predizborima prošle sedmice. Protivkandidati su mu libertarijanac Javier Milei, koji je osvojio najviše glasova od svih kandidata u zemlji, te sa desnog centra Patricia Bullrich.


Sporazumom su predviđene poreske olakšice za supermarkete koji neće imati poskupljenja veća od pet posto mjesečno, uz kreditni program za male i srednje poduzetnike koji snabdijevaju supermarkete, stoji u saopštenju ministarstva.


Ranije je vada donijela druge propise za zamrzavanje cijena kako bi se obuzdala velika godišnja inflacija, koja je u julu premašila 113 posto.


Očekuje se da će potrošačke cijene dodatno porasti u augustu jer je nakon neočekivane pobjede Milleija na predizborima došlo do devalvacije pesosa. U četvrtak je ministarstvo objavilo da će zamrznuti i cijene goriva do 31. oktobra.

 


bottom of page