top of page
  • DS

Ahmadinejad diskvalifikovan iz utrke za iranskog predsjednika

Iransko Ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je konačnu listu kandidata za koje je Ustavno vijeće utvrdilo da su kvalifikovani da se kandiduju za predsjednika na izborima 18. juna, zvanično im omogućivši da započnu kampanju.


Na listi, koja je objavljena danas, nalaze se Saeed Jalili, Seyyed Ebrahim Raeisi, Mohsen Rezaei, Alireza Zakani, Seyyed Amir-Hossein Ghazizadeh-Hashemi, Albdolnasser Hemmati i Mohsen Mehr-Alizadeh, prenose iranski mediji.


Određeni broj poznatih iranskih političara, uključujući potpredsjednika Es’haqa Jahangirija i bivšeg predsjednika parlamenta Ali Larijanija, kao i bivšeg predsjednika Mahmouda Ahmadinejada, diskvalifikovano je od Ustavnog vijeća i oni neće moći da učestvuju u predsjedničkoj trci.


O mogućnosti da se u utrku uključi Ahmadinejad pisali smo ranije, analizirajući šta bi to značilo za Iran, baš kao i šta njegovo izbacivanje iz utrke može značiti za tu zemlju. Podsjetimo, ovo je drugi put da se bivši predsjednik Irana onemogućava da učestvuje u predsjedničkoj trci.


Nakon prve diskvalifikacije Ahmadinejad je napisao otvoreno pismo ajatolahu Aliju Khameneiju i kritikovao rad čak i rad same institucije ajatolaha. Osim te institucije, bivši predsjednik je kritikovao rad sudske, izvršne i zakonodavne vlasti, finansijskih institucija i državne televizije. Da li će Ahmadinejad slične poteze povlačiti, vidjeće se narednih dana.


Kandidati koji su ostali u utrci, uglavnom, su etablirani iranski političari sa značajnim iskustvom u obavljaju državnih poslova.


 

bottom of page