top of page
  • DS

Afrička unija suspendovala članstvo Gabona nakon vojnog udara

Afrička unija je u četvrtak suspendovala članstvo Gabona dan nakon što su vojni oficiri zbacili predsjednika Alija Bonga, što je prvi regionalni odgovor na osmi državni udar u zapadnoj i centralnoj Africi od 2020. godine.

Foto: Mapa dijela zapadne Afrike


Preuzimanjem vlasti se okončava skoro šest decenija vladavine dinastije porodice Bongo i stvara se nova zagonetka za region pogođen talasom državnih udara koje je nigerijski predsednik Bola Tinubu nazvao „zarazom autokratije“, javlja Reuters.


Kao i druge hunte koje su preuzele vlast u regionu, vojni lideri Gabona nastoje da konsoliduju vlast uprkos međunarodnoj osudi.


General Brice Oligui Nguema, vođa državnog udara i bivši šef predsjedničke garde, u ponedjeljak bi trebao položiti zakletvu kao predsjednik.


„Moj strah je potvrđen u Gabonu da će mnogi početi da rade istu stvar dok se to ne zaustavi“, rekao je Tinubu, koji predsjedava glavnim regionalnim tijelom zapadne Afrike ECOWAS.


Vijeće za mir i sigurnost Afričke unije napravilo je prvi korak u četvrtak zabranivši Gabonu učešće u svim njegovim aktivnostima, organima i institucijama dok se ne uspostavi ustavni poredak.


Politički blok Centralne Afrike, čiji je Gabon član, također je osudio puč u saopštenju i rekao da planira „skori“ sastanak šefova država kako bi se utvrdilo kako će odgovoriti.


Visoki oficiri u Gabonu najavili su svoj državni udar prije zore u srijedu, ubrzo nakon što je izborno tijelo proglasilo da je Bongo osvojio treći mandat na subotnjim izborima. Hunta je glasanje proglasila nevažećim, raspustila državne institucije i zatvorila granice.


Kasnije u srijedu, pojavio se video na kojem je Bongo zatočen u svojoj rezidenciji, tražeći pomoć od međunarodnih saveznika.

 

bottom of page