top of page
  • Writer's pictureSanin Mirvić

Afganistanska vojska ubila civile u Pakistanu

Afganistanske talibanske snage ubile su šest civila u Pakistanu i ranile najmanje 17 drugih u „ničim izazvanom“ bombardovanju i napadu vatrenim oružjem na pogranični grad u nedjelju, navodi Pakistan.

Napad na Chaman osudila je pakistanska vojska rekavši da je afganistanska strana pokrenula „neselektivnu vatru“, javlja BBC.


Pakistanske snage su uzvratile. Poginuo je jedan afganistanski vojnik. Nejasno je šta je tačno izazvalo prekogranični sukob, duž osporavane granične linije.

Sukob dolazi usred porasta tenzija između susjednih zemalja oko sigurnosnih pitanja, otkako su talibani prošle godine ponovo preuzeli kontrolu nad Afganistanom.


Pakistanski premijer Shehbaz Sharif rekao je da akcija u Afganistanu „zaslužuje najoštriju osudu“.


Afganistanski sigurnosni izvori, na koje se poziva novinska agencija Reuters, rekli su da se incident dogodio nakon što je Pakistan zahtijevao od afganistanskih graničnih snaga da prestanu graditi kontrolni punkt na njihovoj strani granice.


U međuvremenu, novinska agencija AFP citirala je anonimne zvaničnike afganistanske vlade koji su rekli da su tenzije izbile nakon što su afganistanske snage pokušale presjeći dio ograde na granici.


Pakistan je od 2017. gradio ogromnu ogradu duž granice - čemu su se protivili i talibani i prethodna afganistanska vlada.

bottom of page