top of page
  • DS

Čileanske desničarske stranke osvojile su većinu glasova za izradu nacrta novog ustava

Čileanske desničarske stranke osvojile su u nedjelju većinu glasova za izbor savjetnika za nacrt novog ustava, javio je Reuters.


Sa 95,13% izbrojenih glasačkih listića, čileanska Republikanska stranka, predvođena bivšim konzervativnim predsjedničkim kandidatom Joseom Antoniom Kastom, osigurala je skoro 35% glasova. Odvojena koalicija tradicionalnih desnih stranaka dobila je nešto više od 20% glasova, dok je ljevičarska koalicija predsjednika Gabriela Borica osvojila oko 29%. Centrističke stranke uzele su ostatak glasova.


„Danas je prvi dan bolje budućnosti, novi početak za Čile“, rekao je Kast, koji je izgubio od Borica 2021. godine, tokom govora u Santiagu. „Čile je porazio propalu vladu“, dodao je.


Konačni rezultati će odrediti tačan sastav Ustavnog vijeća od 50 članova koje će biti zaduženo za izradu nacrta novog ustava. Za usvajanje biće potrebna većina od tri petine.


Ovo je najnoviji korak u višegodišnjim naporima da se prepravi ustav zemlje iz doba diktature, nakon što je skoro 80 posto Čileanaca glasalo za nacrt novog ustava 2020. godine nakon nasilnih protesta protiv nejednakosti.


Ustavni savjetnici izabrani u nedjelju počeće sa izradom novog ustava u junu na osnovu nacrta koji su sastavili 24 ustavna eksperta koje je Kongres imenovao u martu. Birači će potom odobriti ili odbiti novi prijedlog u decembru.


Prvu prepravku sačinili su uglavnom nezavisni i ljevičarski birači i fokusirao se na socijalna davanja, ekološka prava, rodni paritet i prava domorodačkog stanovništva. Smatrao se jednim od najprogresivnijih ustava na svijetu, ali mnogi birači su ga smatrali previše polarizirajućim i proces je bio opterećen kontroverzama.


Boric, koji je preuzeo dužnost prošlog marta, došao je na vlast na talasu optimizma oko reformi, ali je njegov rejting od tada naglo opao jer su ekonomija i rastući kriminal postali glavna briga birača. Boric je također doživio politički poraz nakon što se založio za prvu verziju, što je odbilo skoro 62% birača. Predsjednik se od tada distancirao od procesa, ali je obećao da će ga podržati. „Vlada se neće miješati u proces i poštovat će autonomiju entiteta u svom odlučivanju“, rekao je Boric novinarima u nedjelju ujutro nakon glasanja, dodajući da će Vlada djelovati kao garant i podržati zahtjeve novog vijeća.


Nakon Kastovog pobjedničkog govora, Boric je govorio iz predsjedničke palače La Moneda u Santiagu i pozvao na jedinstvo i pozvao opoziciju da nauči iz prethodnog neuspjelog pokušaja. „Želim da pozovem Republikansku stranku, koja je osvojila neupitnu većinu, da ne čini iste greške koje smo pravili“, rekao je Boric. „Ovaj proces se ne može odnositi na osvetu, već na stavljanje Čilea na prvo mjesto“, rekao je.

 

bottom of page