DS

May 26, 20201 min

Rusija: Od COVID-19 zvanično umrlo 100 ljekara, njihove kolege tvrde da je broj veći

Updated: May 27, 2020

Jedan ruski zdravstveni zvaničnik izjavio je danas da je, po podacima regionalnih vlasti, od koronavirusa umro 101 ljekar. Zdravstveni radnici dovode u pitanje zvanični podatak i smatraju da je stvaran broj mnogo veći.

Na listi koju su ljekari objavili na internetu je više od 300 imena, prenosi Beta.
 

 
Rusija je po posljedicama pandemije na trećem mjestu u svijetu, iza Sjedinjenih Američkih Država i Brazila, i ima više od 360.000 zaraženih, uključujući 3.807 umrlih.
 

 
Relativno niska stopa smrtnosti u Rusiji izaziva sumnje domaćih i stručnjaka na Zapadu da su vlasti mogle da manipulišu podacima i da su iz političkih razloga prijavljivale manji broj umrlih.
 

 
Ruski zvaničnici ljutito odbacuju te navode i tvrde da je mala stopa smrtnosti posljedica efikasnih mjera tokom epidemije.

Državni vrh i crkva

Međutim, nešto je ipak krenulo po zlu u toj ogromnoj državi.

Po priznanju ruskih svećenika u pravoslavnoj crkvi „nijedna zajednica nijedne zemlje“ nema veći procenat zaraženih od pripadnika ruskog klera. Početkom maja čak 5 posto pripadnika klera bilo je zaraženo.

Zatim, glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina Dmitry Peskov također je bio pozitivan na koronavirus. I predsjednik Putin je ograničio svoje kretanje, a špekuliše se i da je čečenski vođa Ramzan Kadyrov hospitalizovan u Moskvi zbog zaraze koronavirusom.

Tags: #Rusija, #COVID-19

    0