top of page
  • DS

Ukrajinska kriza: Rusija koristila hipersonično oružje

Iz nekoliko izvora potvrđeno da je ruska vojska u Ukrajini koristila hipersonično oružje, što je prvo korištenje takvog oružja u nekom oružanom sukobu.


Ruska agresija na Ukrajinu ne ide onako kako je to planirala Moskva, pa posljednjih dana ruska vojska počinje koristiti gotovo sav raspoloživi arsenal. Rusko ministarstvo odbrane je saopštilo, da su ruske snage tokom jučerašnjeg dana u namjeri da unište skladište ukrajinske vojske, koristili jedno od najefektivnijih ruskih oružja - Kinzhal.


Prema riječima portparola ruskog ministarstva odbrane Igora Konashenkova pogođen je cilj u selu Deliatyn, u regionu Ivano-Frankivsk koji se nalazi na oko 50 kilometara od granice Ukrajine i Rumunije. Avijacijski raketni sistem Kinzhal sa hipersoničnim aerobalističkim projektilima uništio je veliko podzemno skladište raketa i avio municije u selu Deliatyn u regiji Ivano-Frankivsk“, rekao je Konashenkov, a kasnije je ministarstvo odbrane na Twitteru objavilo snimku na kojoj se vidi uništenje objekta.


Nakon toga oglasili su se i američki dužnosnici koji su rekli novinarima CNN-a da je američka vojska „u realnom vremenu pratila“ lansiranje Kinzhala.


Rusija je tako prvi put u borbi koristila hipersonične oružje „Kinzhal“ (Bodež), što je važan momenat u ovome ratu, budući da Ukrajina u ovome trenutku nema način da se odbrani od projektila koji lete brzinom od najamnje 5 Macha, a Rusi tvrde da može dostići i brzine između 10 i 12 Macha. Ove supersonične rakete sposobne su da putuju i nižom putanjom od standardnih balističkih projektila te i na taj način mogu izbjeći presretače.


Kinzhal je ušao u upotrebu u decembru 2017. godine, ali nije bio upotrijebljen u borbama, mada su postojale špekulacije da je korišten u ratu u Siriji. Kinzhal može da nosi konvencionalnu ili nuklearnu bojevu glavu koja se lansira sa aviona MiG-31K ili Tupolev 22M3M. Domet rakete je, prema navodima Rusije, do 2000 kilometara.


Korištenje ovih sistema, smatraju stručnjaci, može imati veliki uticaj na ishod budućih bitaka, ne samo zbog razorne moći i sposobnosti hipersoničnih projektila, već i zbog psihološkog i propagandnog efekta. Drugi smatraju da je Rusija pribjegla korištenju Kinzhala, jer je potrošila zalihe balističkih raketa Iskander. Ruski mediji tvrde da je korištenje hipersoničnih projektila i način da se pokaže moć i sposbnost ruske vojske u trenucima dok su odnosi sa Zapadom veoma loši.

 

bottom of page