top of page
  • DS

SAD i Rusija pregovaraju o kontroli nuklearnog naoružanja

Rusija je potvrdila da će u toku juna otvoriti pregovore sa SAD o produžetku velikog sporazuma o razoružanju, ali je upozorila da bi američko insistiranje na uključivanju Kine moglo poremetiti zajedničke napore.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Sergei Ryabkov susrest će se 22. juna u Beču s američkim izaslanikom Marshallom Billingsleaom kako bi započeli pregovore na sporazumu "Novi početak" koji je istekao u februaru, javlja Patria.


Američki predsjednik Donald Trump se povukao iz nekoliko međunarodnih sporazuma, ali je izrazio interes za očuvanje Novog početka koji obavezuje SAD i Rusije da prepolove broj sistema za lansiranje nuklearnih projektila.


Međutim, Trumpova administracija tvrdi da novi sporazum koji će naslijediti "Novi početak" koji je potpisan u vrijeme prethodnog predsjednika Baracka Obame, mora uvrstiti i Kinu čiji nuklearni arsenal raste, ali je još uvijek daleko od veličine i moći ruskih i američkih.


"Moj odgovor na direktno pitanje da li mislim da bi bilo moguće dovesti Kinu za sto – bio bi sigurno i bez okolišanja – ne", izjavio je Ryabkov na sjednici Vijeća za inostrane odnose. On je dodao da se Rusija ne protivi američkom pozivu prema Kini, ali je izrazio sumnju da će Peking pristati.


Zauzvrat, Ryabkov je kazao kako bi se za pregovaračkim stolom trebale naći i nuklearne sile poput Velike Britanije i Francuske.


Američki pristanak na pregovore Ryabkov smatra "dobrim vijestima", ali napominje da je odluka sada u "američkim rukama."


"Ova administracija mora reći jasno i glasno šta želi, kako se može postići pozitivan napredak, a ne samo raspustiti jedan sporazum o kontroli naoružanja da bi se uspostavio drugi", rekao je Ryabkov.


Prošlog mjeseca, Trump se povukao iz sporazuma "Open Skies" koji omogućuje Rusiji, SAD i još 32 države da vrše nadzorne letove nad drugim teritorijama (zemalja potpisnica) uz prethodnu najavu. Nešto ranije američki predsjednik se povukao i iz sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa koji datira iz Hladnog rata.



Ponašanje Kine


U svom obraćanju prošlog mjeseca na institutu Hudson, američki izaslanik Marshall Billingslea optužio je Kinu da podiže "veliki zid tajnovitosti" o svom nuklearnom arsenalu kojim nastoji "zastrašiti SAD i naše prijatelje i saveznike."


"To je neodgovorno, opasno ponašanje. Ako Kina nastoji biti velika sila, a poznato nam je da tako vidi sebe – mora se ponašati kao velika sila", kazao je Billingslea, prenosi britanski Guardian.


Prema podacima američkog Centra za kontrolu naoružanja, SAD i Rusija su 2019. godine imale više od 6.000 nuklearnih bojevih glava (pojedinačno), dok je Kina imala 290.


 

bottom of page