top of page
  • Writer's pictureSanin Mirvić

Nova pravila o štednji energije u Njemačkoj stupila na snagu

Cijene benzina i javnog prijevoza u Njemačkoj od jučer su porasle, po isteku državnih subvencija. Cijene prirodnog gasa, na koji se grije polovina svih domaćinstava, ali i električne energije naglo je porasla, a sve veća inflacija utječe i na cijene hrane.

Njemačka vlada pokušava da ohrabri potrošače i kompanije da štede energiju na bilo koji način kako bi spriječili nestašicu tokom zimskih mjeseci dok Rusija nastavlja smanjivati dotok prirodnog gasa.


Pravilnik o uštedi energije koji će trajati šest mjeseci stupa na snagu danas, i podrazumjeva:


  • Maloprodajne radnje više neće držati svoja vrata otvorenim tokom dana kako bi smanjile potrošnju električne energije za klimatizaciju kada je vani vruće, i za grijanje u hladnim zimskim danima.


  • Svjetleće reklame se moraju isključiti nakon 22 sata, uz samo nekoliko izuzetaka. Ako reklame služe sigurnosti u saobraćaju, one ostaju uključene. Ulične svjetiljke također ostaju upaljene, a izlozi trgovina mogu i dalje biti osvijetljeni.


  • Spomenici i druge zgrade ne smiju više biti osvijetljene noću. Barem ne iz čisto estetskih razloga. Međutim, rasvjeta u slučaju nužde neće biti isključena, a osvjetljenje je dozvoljeno za kulturne događaje i javne festivale.


  • U javnim zgradama, hale i hodnici uglavnom se više neće grijati, a temperatura u kancelarijama bit će ograničena na maksimalno 19 stepeni celziusa. Međutim, ograničenja se ne odnose na bolnice, vrtići i škole.


  • Isto tako, u javnim zgradama bit će isključeni protočni bojleri ili rezervoari tople vode ako se uglavnom koriste za pranje ruku. Izuzeci su ponovo medicinske ustanove, škole i obdaništa. Neki gradovi idu i dalje. Tamo će i tuševi na bazenima i sportskim halama ostati nezagrijani.


  • Privatni bazeni se više ne smiju grijati na plin i struju, osim centara za rehabilitaciju, rekreacijskih objekata i hotela.


Novi propisi će se prvobitno primjenjivati do kraja februara, a drugi set pravila stupit će na snagu u oktobru, primjenjivat će se dvije godine. Na primjer, svi vlasnici zgrada sa plinskim sistemom grijanja morat će biti podvrgnuti provjeri efikasnosti grijanja.


bottom of page