top of page
  • DS

Nakon Švedske i Velika Britanija uklanja Huawei iz 5G sistema

Britanske telekom kompanije od septembra 2021. godine ne smiju instalirati novu Huawei 5G opremu, saopćeno je u ponedjeljak iz britanske vlade koja počinje s realizacijom odluke o uklanjanju opreme kineskog giganta iz mobilne mreže visoke brzine.

Velika Britanija je već ranije naložila da se iz 5G mreže ukloni sva Huawei oprema do kraja 2027. godine, što je rezultat usklađivanja sa obavještajnim saveznicama poput Sjedinjenih Američkih Država koje tvrde da ta firma predstavlja sigurnosni rizik, javlja Patria.


Ranije se i Švedska odlučila na sličan potez, što pokazuje tendenciju da će mnoge države slijediti politiku SAD u politici prema Kini i Huaweiju.


Kao što je bilo očekivano, Kina je žestoko kritikovala potez britanske vlade, dok iz Huaweija tvrde da su razočarani odlukom zbog koje će podnijeti veliki gubitak.


Britanske firme koje prekrše nova pravila bile bi primorane platiti novčane kazne i do 100.000 funti.


Vlada je također najavila novu strategiju diversifikacije lanca nabavke za mrežu 5G, koja se sastoji od početnih 250 miliona funti investicije, testiranja u saradnji sa japanskom firmom NEC, kao i uspostavom novih tijela za istraživanje.


Iz britanske vlade objašnjavaju da se odluka iz jula temelji na procjeni da bi američke sankcije protiv tehnologije čipa mogle negativno uticati na nabavku.

Iz Huaweija su odluku nazvali razočaravajućom, te da više ima veze sa američkom trgovinskom politikom nego sigurnosti, prenosi Reuters.


 

Comments


bottom of page