top of page
  • DS

Kina porinula novi nosač aviona

Kina je jučer porinula treći nosač aviona Fujian, ratni brod koji je u potpunosti projektovan i napravljen u toj zemlji, javljaju agencije.


Nosač aviona je opremljen elektromagnetnim katapultom za lansiranje letjelica, sa poletno-sletnom stazom pune dužine, izvjestili su kineski mediji.


Fujian, pored nosača aviona Liaoning i Shandong, treće je i najveće takvo plovilo u sastavu kineske mornarice. Ime novog nosača aviona izabrano je po provinciji Fujian udaljenoj 128 kilometara od Tajvana.


Razlika u odnosu na prethodna dva kineska nosača aviona se ogleda u sposobnosti da s nosača opremljenih katapult sistemom uz pomoć brodske opreme mogu uzletati teži avioni, opterećeni s više naoružanja i goriva, nego što je to bilo izvodljivo sa nosača opremljenih ski-jump sistemom gdje avion mora da koristi sopstvenu snagu da bi dosegao potrebnu brzinu za uzletanje s broda. To znači da sa Fujiana brže mogu uzletati razni avioni. Kao dodatak sistemu za lansiranje, objavila je kineska državna novinska agencija Xinhua, novi nosač će imati nosivost od 80.000 tona, dok će stabilizacijske i navigacijske testove obaviti naknadno.


Nosač aviona, u stvari, još nije u potpunosti funkcionalan, a američko ministarstvo odbrane očekuje da će se to desiti tokom sljedeće godine, ili 2024. godine, a tada će biti opremljen najnovijim kineskim sistemima upravljanja i navigacije.


Primjera radi, nosač Shandong bio je porinut u more 2017. godine, ali su mu bile potrebne pune dvije godine prije nego što je opremljen na nivo pune funkcionalnosti, pa se očekuje da bi se isto moglo dogoditi i pri opremanju Fujiana.


Pokazalo se, naime, da oprema na dosadašnja dva nosača koji su Kini na raspolaganju, a opremljeni su ruskom tehnologijom, zaostaju za američkom. Prvi kineski nosač aviona Liaoning potiče iz sovjetske ere, kupljen je 1989. godine od Ukrajine, a obnovljen je, osavremenjen i stavljen u funkciju prije deset godine.


Poređenja radi, američki nosači aviona su opremljeni katapult sistemom lansiranja aviona imaju duže piste za poletanje, što je Amerikancima u startu davalo prednost u odnosu na ski-jump sistem sa laganom i malom rampom za uzletanje tek lakših vojnih aviona, koji se moraju oslanjati isključivo na snagu sopstvenih aviona koje su dosad imali Kinezi.


Dodatno, svi američki nosači kreću se na nuklearni pogon, a za kineski Fujian se pretpostavlja da će koristiti klasično gorivo što američke brodove čini naprednijima u odnosu na kineski jer im omogućava veću mobilnost i dosezanje većih udaljenosti, ali čini se da Kini to nije naročito važno jer je većina njenih interesa u obližnjim morima, navode agencije.


Kina se novim nosačom avionom pohvalila usred novih tenzija sa Sjedinjenim Američkim Državama oko odmetnutnog kineskog otoka Tajvana.


Dugoročni cilj Kine je da sustigne SAD koje raspolažu s 11 nosača aviona, tri još grade, a 55 ih je povukla iz upotrebe.

 

bottom of page