top of page
  • DS

Francuska spašava Air France od bankrota


Evropska komisija (EK) odobrila je danas sedam milijardi eura francuskih državnih zajmova i jamstava Air Franceu u krizi uzrokovanoj koronavirusom, uz objašnjenje da je kompaniji prijetio bankrot, prenosi Hina.


Pariz planira direktno Air Franceu posuditi tri milijarde eura i biti jamac za bankarske kredite u vrijednosti dodatne četiri milijarde eura, najavio je u aprilu ministar finansija Bruno Le Maire.


EK je ublažila propise o državnoj pomoći kako bi se pomoglo kompanijama pogođenim pandemijom.


U današnjem saopćenju potpredsjednica EK Margrethe Vestager istaknula je "bitnu" ulogu Air Francea u repatrijaciji građana koji su se jeku pandemije zatekli u inozemstvu kao i u prijevozu medicinske opreme, izrazivši zadovoljstvo i "zelenom orijentacijom" francuskog prijevoznika.


"Jamstva Francuske i zajam ukupne vrijednosti sedam milijardi eura osigurat će Air Franceu likvidnost koja mu je hitno potrebna kako bi izdržao pritisak uslijed pandemije", dodala je evropska povjerenica za tržišno natjecanje.


Francuska vlada trenutno je najveći pojedinačni dioničar Air France-KLM, s udjelom od 14,3 posto. Blizu je i nizozemska vlada, s 14 posto udjela, koji je kupila u neočekivanoj operaciji u prošloj godini.


Zrakoplovni sektor posebno su teško pogodile mjere suzbijanja pandemije koronavirusa koje uključuju i ograničenje međunarodnih putovanja, podsjeća dpa.


I druge države unutar Evropske unije, ali i izvan nje suočavaju se sa sličnim problemima. Mnogle avio kompanije iz manjih država i prije pandemije koronavirusa imale su problem sa likvidnošću svojih avio prijevoznika.


Tokom prethodne ekonomske krize iz 2008. godine, države su spašavale različite banke, kompanije i pomagale čitave sektore da prebrode krizu. Nema sumnje da će i nakon ove krize države raditi isto.


 

Comments


bottom of page