top of page
  • DS

Cijene nafte niže nego prije ruske invazije

Cijene nafte pale su u petak oko 5 posto na najniži nivo u osam mjeseci jer je američki dolar dosegao najjači nivo u više od dvije decenije, kao i zbog straha da će rastuće kamatne stope dovesti ekonomije velikih država u recesiju.


Međunarodna referentna nafta Brent pala je za 4,35 dolara, ili 4,8 posto, na 86,11 dolara po barelu, dok je američka sirova nafta West Texas Intermediate (WTI) pala za 4,58 dolara, ili 5,5 posto, na 78,91 dolara, prenose agencije.

WTI je na putu za najniže stanje od 10. januara, a Brent za najnižu cijenu od 13. januara.


Tokom sedmice, WTI je pao za oko 7 posto, a Brent za oko 6 posto, što je četvrta sedmica zaredom pada za referentne vrijednosti, prvi put da se to dogodilo od januara.


Nakon što je američka centralna banka u srijedu podigla kamatne stope za velikih 75 baznih bodova, centralne banke širom svijeta slijedile su njihov primjer s vlastitim povećanjem, povećavajući rizik od usporavanja ekonomije.

Jak dolar smanjuje potražnju za naftom čineći gorivo skupljim za kupce koji koriste druge valute. Cijene nafte padaju i zbog straha da će potražnja biti dodatno smanjena ako razvijene zemlje uđu u recesiju.


Pad poslovne aktivnosti u eurozoni produbio se u septembru, pokazalo je istraživanje, sugerišući da prijeti recesija, jer potrošači obuzdavaju potrošnju kako bi se izborili s višim cijenama energije i dok vlade pozivaju na štednju nakon poteza Rusije da prekine nabavku Evrope energijom.


Globalne dionice pale su u petak na najniži nivo u dvije godine, dok je indeks dolara dosegnuo najviši nivo u dvije decenije, vršeći pritisak na naftu.

 

0 comments

Comments


bottom of page