DS

Jul 31, 20201 min

Moskva traži od Minska da oslobodi uhapšene pripadnike grupe "Wagner"

Updated: Sep 4, 2020

Kremlj je danas saopštio da se nada da će biti pušteno na slobodu više od 30 ruskih plaćenika iz grupe "Wagner" koje je prije nekoliko dana uhapšeno u Bjelorusiji pod optužbom za terorizam.

Kako piše Reuters, Moskva je već "tražila objašnjenje" od Minska za "nepravedno hapšenje" grupe ruskih državljana. Hapšenje je "pogoršalo zategnute odnose između Bjelorusije i Moskve kao tradicionalnog saveznika", konstatuje Reuters.

Podsjetimo, bjeloruske snage sigurnosti uhapsile 32 pripadnika ruske plaćeničke grupe "Wagner", a na jugu zemlje još jednog stranog državljanina. Bjeloruska novinska agencija BelTA je saopštila da su saznali iz sigurnosnih izvora u toj zemlji, da je preko 200 osoba došlo u Bjelorusiju kako bi izazvali nemire tokom kampanje za predsjedničke izbore zakazane za 9. august.

Glasnogovornik Kremlja Dmitry Peskov je danas izjavio da su pripadnici uhapšene grupe putovali u treću zemlju preko Bjelorusije i da to nema nikakve veze sa Bjelorusijom.

"Neosnovano hapšenje 33 ruska državljanina nije u skladu sa našim odnosima kao saveznika", rekao je Peskov i dodao da se Rusija nada da će "bjeloruski saveznik razjasniti ovaj incident u bliskoj budućnosti" te da će ruski državljani "biti oslobođeni."


    1