• DS

Volkswagen uložio 2,6 milijardi dolara u kompaniju Argo AI

Volkswagen je investirao 2,6 milijardi dolara u kompaniju Argo AI iz Pittsburgha, javljaju američki mediji.

VW i Ford Motor zajednički upravljaju kompanijom Argo koju su 2016. godine osnovali Bryan Salesky i Peter Rander, a koja će se baviti razvojem sistema za autonomnu vožnju.


Dogovor s VW-om uključuje prebacivanje odjela ove njemačke kompanije za autonomnu inteligentnu vožnju iz Minhena u sjedište Argoa, čime će se povećati broj radnih mjesta američke kompanije za više od hiljadu, rekao je Salesky. U isto vrijeme, taj njemački grad će ostati središte kompanije za Evropu i tamo će raditi oko 200 radnika, javlja The Detroit News.


Investicija ne uključuje dogovor o kupnji 500 miliona dolara dionica Argoa od Forda. Prošle sedmice VW je otkrio da je njegov nadzorni odbor odobrio nekoliko projekata u saradnji s Fordom.


Ford je osnovao Ford Autonomous Vehicles LLC 2018. godine, obvezavši se da će uložiti četiri milijarde dolara do 2023. godine, i zatražio od vanjskih ulagača pomoć u raspodjeli visokih troškova razvoja autonomnih vozila koja postaju sve popularnija u svijetu, a sve veći broj kompanija pokušava ovladati ovom tehnologijom.DrugaStrana.info

Druga strana vijesti

 

Newsletter

  • Twitter
  • Facebook
  • RSS

© 2020 by Druga strana. 

Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

A blog by A.Sijamić & S.Mirvić. Proudly made in Bosnia and Herzegovina.