top of page
  • DS

Vojska Crne Gore objavila video o obuci specijalnih snaga

Ministarstvo odbrane Crne Gore danas je objavilo zanimljiv dokumentarac o obuci za članove Čete specijalnih snaga, elitne jedinice crngorske armije.

U dokumentarnom filmu koji je danas predstavljen javnosti prvi put – kako je saopšteno iz ministarstva odbrane Crne Gore, pokazan je dio obuke koji moraju proći vojnici, ukoliko žele biti dio elitne crnogorske jedinice. Naime, crnogorska vojska ima oko 2300 vojnika, a na ovu obuku dolaze samo dobrovoljci.


Način obuke neodoljivo podsjeća na američke dokumentarce o obuci najboljih američkih jedinica, sa scenama kada dio vojnika odustaje, a dio nastavlja obuku dovodeći svoj tijelo do granica izdržljivosti dugim marširanjem, nošenjem opreme i ranjenih kolega, podizanjem balvana, spuštanjem niz konopac i to sve nakon iznenadnog buđenja od strane starješina.

Crna Gora je tokom 2017. godine se pridružila NATO savezu i od tada pokušava da izgradi malu i modernu vojsku spremnu na odgovori na različite zahtjeve. Tokom 2019. godine izdvajano je 2,98% BDP-a države, što je više od 2% koliko je predviđeno NATO standardima. Budžet je prošle godine iznosio 56,6 miliona eura.


Crna Gora je odlučila modernizovati svoju armiju nabavkom američkih oklopnih borbenih vozila i nabavkom sistema za daljinsko upravljenje vatrom kupljenim u Izraelu, a koji će biti postavljeni na oklopna vozila. Ranije je Crna Gora odlučila nabaviti helikoptere Bell od Kanade. Turska je Crnoj Gori donirala i puške za specijalne jedinice, a neke od jedinica (i vojske i policije) imale su obuku u Sloveniji, kao partnerskoj državi. Jedan dio oklopnih vozila Crnoj Gori donirale su i Sjedinjene Američke Države i Njemačka. SAD su crnogorskim saveznicima donirale i komunikacijsku i medicinsku opremu, a do 2021. godine očekuje se i američka donacija u vidu radara kako bi crnogorsko nebo bilo sigurnije. Danas za sigurnost crnogorskog neba brinu zračne snage Grčke i Italije.


Obuka specijalnih jedinica i nabavka oklopnih vozila i helikoptera pokazuje težnju crnogorskih vlasti da stvore malu, mobilnu i dobro uvježbanu armiju koja uvijek može djelovati, imajući u vidu da će pomoć iz NATO država pristići ukoliko to bude potrebno.


Sa druge strane, članstvo u NATO savezu je donijelo i ekonomske benefite Crnoj Gori. Prema riječima crnogorskog premijera Duška Markovića, strana ulaganja iz drugih država članica NATO saveza porasla su za čak 60 posto od trenutka kada je se Crna Gora pridružila najjačoj vojnoj organizaciji na svijetu.


 
bottom of page