top of page
  • DS

UN traži pristup tankeru "FSO Safer": Cilj je izbjeći katastrofu

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres tražio je od jemenskih pobunjenika Husa da se toj organizaciji omogući pristup tankeru "FSO Safer" kako bi stručnjaci ocijenili stanje u kome se nalazi.

Prije više od mjesec dana, piše Al Arabiya, Husi su pristali da stručnjaci UN-a izvrše tehničku procjenu stanja tankera i obave početne popravke na brodu, ukoliko bude potrebno. Međutim, Husi još uvijek nisu formalno dali odobenje.


Guterres je "duboko zabrinut" zbog toga, saopštio je u petak glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric.


Dujarric je izjavio da Guterres "poziva na omogućavanje nezavisnim stručnjacima bezuslovan pristup tankeru kako bi procijenili njegovo stanje i izvršili eventualne početne popravke", a što će u budućnosti pružiti "naučne dokaza za naredne korake koje treba poduzeti da bi se spriječila katastrofa."


UN je ranije upozorio da bi izlijevanje nafte sa ovoga tankera nanijelo veću štetu nego u slučaju "Exxon Valdez" iz 1989. godine.


Podsjetimo, na 60 kilometara od obale usidren je tanker sa više od milion barela sirove nafte i tamo bez adekvatnog održavanja stoji više od pet godina. Jemenski pobunjenici Husi imaju kontrolu nad tankerom.


Eksperti upozoravaju da curenje nafte iz već dotrajalog tankera, ili eksplozija usljed ratnih dejstava, može usmrtiti veliki broj riba i ptica, otrovati koralne grebene, oštetiti ili uništiti floru i faunu i zatvoriti jemenske luke preko kojih milioni ljudi dobijaju hranu, pa čak i zatvoriti brodski saobraćaj u Crvenom moru. Iz jemenske organizacije "Holm Akhdar" (Zeleni san) upozorili su da ukoliko iz tankera "FSO Safer" počne da curi nafta čak 126 hiljada ribara će ostati bez posla, na 115 jemenskih otoka biodiverzitet biće uništen, 850 hiljada tona ribe i 969 vrsta ribe biće ugroženo, a 300 vrsta koralnih grebena biće uništeno. Šteta bi mogla biti veća nego nakon eksplozije u Libanu.


Detaljnije o slučaju "FSO Safer" nedavno smo pisali na ovome linku.


 

bottom of page