top of page
  • DS

Sirija udvostručuje plate u javnom sektoru i smanjuje subvencije kako privreda tone

Sirijska vlada je udvostručila plate u javnom sektoru, dok je istovremeno smanjila subvencije za gorivo, jer pokušava da podstakne ekonomiju ratom razorene zemlje, javio je BBC.

Foto: Tržnica u Damasku


Najave su objavljene preko noći, nakon što je vrijednost sirijske funte pala na novi minimum u odnosu na američki dolar na paralelnom, ili crnom, tržištu.


Kolaps valute pomogao je da podstakne hiperinflaciju i gurne 90% stanovništva ispod granice siromaštva. Teškoće su nedavno izazvale rijetke proteste u vladinim uporištama.


Predsjedničkim dekretima objavljenim rano u srijedu naloženo je povećanje plata i penzija za 100 posto za državne službenike, vojno osoblje i vladine najamnike - prvi takav porast od decembra 2021. godine.


Minimalna mjesečna plata za sve radnike određena je na 185.940 sirijskih funti, odnosno 21,76 dolara. Na početku rata dolar je vrijedio 47 sirijskih funti.


Nova minimalna plata bila bi dovoljna samo za kupovinu trećine osnovne hrane za koju Svjetski program za hranu (WFP) izračunava da je potrebna petočlanoj porodici svakog mjeseca, prema podacima iz maja. Također bi pokrilo nešto više od desetine minimalnih troškova domaćinstva takve porodice. Ugrožena domaćinstva muče se s plaćanjem računa zbog rastuće inflacije.


U odvojenom saopštenju objavljenom tokom noći, ministarstvo trgovine je najavilo potpuno ukidanje subvencija na benzin i djelimično ukidanje subvencija na lož ulje. Cijena benzina će porasti na 8.000 sirijskih funti (0,53 dolara) po litru sa 3.000 funti, a lož ulja na 2.000 funti po litru sa 700 funti.


Premijer Hussein Arnous rekao je prošle godine da bi smanjenje subvencija za gorivo osiguralo beneficije najsiromašnijim porodicama, smanjilo budžetski deficit i pomoglo stabilizaciji sirijske funte.

 

bottom of page