top of page
  • DS

Senat podržao ključni Bidenov plan o klimi i zdravstvu

Poslije 18 mjeseci pregovaranja i maratonske noćne sesije američki Senat usvojio je veliki plan predsjednika Josepha Bidena o klimi i zdravlju, što predstavlja značajnu pobjedu za predsjednika manje od 100 dana prije važnih izbora za Kongres.


Demokrate su samo svojim glasovima u Senatu odobrile plan od više od 450 milijardi dolara investicija, koji će sada biti upućen na usvajanje u Predstavničkom domu američkog Kongresa, a glasanje se očekuje iduće sedmice. Poslije toga će ga Biden promovisati svojim potpisom. Izglasali su ga sa 51 glasa prema 50, a potpredsjednica Kamala Harris dala odlučujući glas za demokrate.


"Put je bio dug, težak i krivudav", rekao je šef demokrata u Senatu Chuck Schumer neposredno prije glasanja uz glasno aplaudiranje kolega demokrata, javlja Beta. Plan je rezultat teških kompromisa sa desničarskim krilom demokratske partije, i obuhvata najveću investiciju ikad u SAD za klimu, 370 milijardi dolara za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte za 40 posto do 2030. godine. Sa ovom reformom Amerikanac će dobiti do 7,500 dolara za kupovinu električnog vozila. Vlada će učestvovati sa 30 posto za postavljanje solarnih panela na krov. Reformom je također predviđeno jačanje otpornosti šuma naspram velikih požara koji su zahvatili američki Zapad i čij porast je direktno pripisan zagrijavanju planete. Također će se davati pomoć industrijama koje najviše zagađuju da bi se pomoglo u njihovoj energetskoj tranziciji. Tekst predviđa i 64 milijardi dolara investicija u zdravstvo i postepeno smanjenje cijena nekih lijekova, koji mogu biti do deset puta skuplji nego u drugim bogatim zemljama. Međutim, propao je plan o besplatnim javnim obdaništima i univerzitetima i boljoj njezi za starije osobe. Demokrate koje su željele da sprovedu taj plan prije važnih izbora za Kongres u novembru, gdje je u pitanju zadržavanje ili gubljenje većine i u želji da pruže pobjedu predsjedniku čija popularnost jenjava, ujedinile su se i odbacile veliku većinu amandmana republikanaca.

 

Yorumlar


bottom of page