top of page
  • DS

SAD testirale hipersonično oružje

Ratne vazduhoplovne snage Sjedinjenih Američkih Država saopštile su da su izvele uspješan test hipersoničnog oružja, koje leti pet puta brže od brzine zvuka.


Test je izveden u subotu, u blizini obale kod južne Kalifornije, kada je bombarder B-52 ispalio Oružje za brzi odgovor (ARRW), javljaju agencije.


"Nakon odvajanja od aviona, buster ARRW se pokrenuo i trajao je koliko smo predvidjeli, dostignuvši hipersonične brzine pet puta brže od brzine zvuka", navodi se u saopštenju vojske SAD.


Američki mediji javljaju da ARRW može razvijati brzinu od 5 Macha, odnosno pet puta veću brzinu od brzine zvuka. Mediji posjećaju da su SAD ranije imale problema sa testiranjem AGM-183A ARRW i da su tri prethodna testa bila neuspješna.


SAD pokušavaju da stignu Rusiju i Kinu u ovome polju razvoja oružja. Kina je prošle godine uspješno testirala svoju hipersoničnu raketu, a Rusija je postala prva država koju ju je upotrijebila u ratu. Rusi su polovinom marta koristili takve rakete u napadu na Ukrajinu. Kako su saopštile tamošnje vlasti ruska vojska je raketom Kinzhal uništila ukrajinsko skladište oružja.

 

Comments


bottom of page