top of page
  • DS

SAD: Najveća stopa inflacije u posljednjih 40 godina

Cijene u Sjedinjenim Američkim Državama su u decembru 2021. povećane za sedam posto u poređenju sa godinom ranije i to predstavlja najveću stopu inflacije u posljednjih 40 godina, saopštilo je tamošnje Ministarstvo finansija.

Kako prenosi Glas Amerike (Voice of America), veće cijene obilježile su američku ekonomiju tokom cijele prethodne godine, a njihov rast najveći je još od 1982. godine


Ekonomski stručnjaci ukazuju da se velika potražnja takoreći sukobila sa nestašicama u snabdjevanju koje su izazvane koronavirusom. To je uticalo na rast cijena motornih vozila i namještaja, ali i svakodnevnih potrepština, poput hrane i goriva, piše Beta. Bijela kuća i kreatori ekonomske politike u Federalnim rezervama (američkoj Centralnoj banci) usredređeni su na rastuće troškove, mada ukazuju da očekuju da će inflacija ostati izražena tokom 2022. godine, o čemu samo ranije pisali. Američki predsjednik Joseph Biden pozvao je Federalnu trgovinsku komisiju da istraži "ponašanje naftnih i gasnih kompanija na štetu potrošača". Federalne rezerve nastoje da obuzdaju inflaciju tako što će prekinuti direktnu finansijsku podršku privredi u martu, ranije nego što je prvobitno planirano, i poveća referentnu kamatnu stopu koja utiče na troškove zaduživanja za preduzeća i potrošače.

 

0 comments

Comentarios


bottom of page