top of page
  • Writer's pictureSanin Mirvić

SAD i Nizozemska postigle dogovor o blokiranju izvoza čipova u Kinu

Administracija američkog predsjednika Josepha Bidena postigla je sporazum s vladom Kraljevine Nizozemske o kontroli izvoza na određenih vrsta opreme koje se koriste za izradu čipova s nanometarskom procesnom tehnologijom – koji su najnapredniji čipovi na tržištu. Ograničenja će se primjenjivati na prodaju Kini i drugim zemljama koje nizozemska i američka vlada smatraju "osjetljivima", prenosi Bloomberg.


Sporazum je posljednji u nizu koraka koje su poduzele SAD kako bi zaštitile svoju industriju poluvodiča od kineske konkurencije. U maju prošle godine Ministarstvo trgovine ograničilo je izvoz čipova proizvedenih američkom tehnologijom Huaweiju, kineskom tehnološkom divu.


Nova izvozna ograničenja dolaze u trenutku kada SAD radi na izgradnji koalicije zemalja koje će surađivati na obuzdavanju kineskih tehnoloških ambicija. Prošli je mjesec Bijela kuća najavila inicijativu "Čista mreža" za ograničavanje pristupa kineskih kompanijama američkim i drugim "čistim" mrežama diljem svijeta.


Novi sporazum dao bi Nizozemskoj i SAD-u veću slobodu u postavljanju vlastitih politika kontrole izvoza, uključujući one usmjerene na kineske subjekte. Dogovor bi također potencijalno mogao dati Nizozemskoj snažniji glas u raspravama Evropske unije o politici kontrole izvoza, jer bi se smatrala predvodnicom u ovom području. To bi moglo pomoći nizozemskoj vladi da pogura strože kontrole izvoza.


Sporazum bi također označio promjenu u odnosima Nizozemske i SAD-a, budući da su dvije zemlje tradicionalno više usklađene sa zajedničkim stavom EU-a o kontroli izvoza. Sporazum bi potencijalno mogao dati SAD-u veći utjecaj na nizozemsku izvoznu politiku, a također bi mogao stvoriti određene napetosti između Haaga i drugih prijestolnica EU.

Nizozemska je posljednjih mjeseci zauzela drugačiji stav, signalizirajući da bi mogla biti voljna podržati SAD u njegovim nastojanjima da prekinu opskrbu Kine. Nizozemska vlada naznačila je da je otvorena za ideju obustave prodaje ASML-ove najnaprednije opreme za izradu čipova Kini ako SAD to smatra potrebnim. To bi potencijalno moglo stvoriti veliku prepreku naporima Kine da razvije vlastitu naprednu industriju poluvodiča.


Očekuje se da će ova nova ograničenja imati značajan utjecaj na industriju poluvodiča u Kini, koja uvelike ovisi o mašinama i komponentama koje isporučuje ASML. Kineski proizvođači bi mogli biti prisiljeni tražiti alternativne tehnologije ili komponente od drugih dobavljača, što bi moglo dovesti do kašnjenja u proizvodnji poluvodiča. Osim toga, ograničenja bi mogla dovesti do većih troškova za kineske proizvođače, budući da će možda morati platiti više za alternativne komponente ili tehnologije.

 

Comentarios


bottom of page