top of page
  • Writer's pictureSanin Mirvić

Rusija se povlači iz sporazuma o izvozu žitarica

Rusija je 29. oktobra objavila da se povlači iz sporazuma o izvozu žita nakon što je optužila Ukrajinu za napad na ruske brodove u luci Sevastopolj na Krimu, oživljavajući zabrinutost da globalne zalihe možda neće biti dovoljne da podmire rastuću potražnju.

Sporazumom, potpisanim 22. jula, uz posredovanje Ujedinjenih nacija i Turske, nastavljen je izvoz žitarica i vještačkog đubriva kroz Crno more koji je obustavljen od početka rata 24. februara, a trebalo je da istekne 19. novembra tekuće godine.


Rusko ministarstvo vanjskih poslova je istaklo da zbog akcija ukrajinske vojske ne može biti garantirana sigurnost civilnih brodova za rasuti teret koji su uključeni u sporazum.


"Kijevski režim je izveo teroristički napad na brodove Crnomorske flote i civilne brodove u Sevastopolju, koristeći bespilotne letjelice", navodi ruska novinska agencija TASS pozivajući se na rusko ministarstvo odbrane.


Ukrajinsko ministarstvo infrastrukture saopćilo je da je 28. oktobra, šest brodova sa 180.000 tona poljoprivrednih proizvoda napustilo luke u zemlji, krenuvši prema Africi, Aziji i Evropi. To uključuje i teretni brod LINA, sa 25.000 tona kukuruza namjenjenog Egiptu, što ukupno čini 403 broda sa 9,1 miliona tona proizvoda od sklapanja sporazuma u julu.


U međuvremenu, Ukrajina i Evropska unija složile su se u septembru da uspostave žitne koridore kako bi se ukrajinsko žito prebacilo cestovnim i željezničkim putem.


Ideja postoji još od maja kao mjera za povećanje ukrajinskog izvoza žitarica u vrijeme blokade crnomorskih luka, koje su činile 90% ukrajinskog izvoza žitarica prije ruske invazije u februaru.

 

Comments


bottom of page