top of page
  • DS

Rusija pozvala afganistanske talibane na ekonomski forum, žele ih skinuti sa liste terorista

Rusija je pozvala afganistanske talibane na svoj najveći godišnji ekonomski forum, rekao je u ponedjeljak visoki ruski diplomata, prenijele su agencije.


Foto: Panorama Sankt Peterburga


Otkako su talibani preuzeli vlast u augustu 2021. godine kada su se snage predvođene Sjedinjenim Američkim Državama povukle nakon dvadeset godina rata, Rusija gradi veze s talibanima, iako je taj pokret još uvijek službeno zabranjen u Rusiji.


Rusko ministarstvo vanjskih poslova i pravde izvijestili su predsjednika Vladimira Putina o pitanju ukidanja zabrane, rekao je Zamir Kabulov iz ruskog ministarstva vanjskih poslova. Ostaju neka pitanja, rekao je Kabulov, iako je rekao da je poziv za prisustvovanje Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu od 5. do 8. juna upućen talibanima.


Afganistanski lideri, kako je rekao, tradicionalno su zainteresovani za kupovinu naftnih derivata.


Forum u Sankt Peterburgu, koji je nekada bio domaćin zapadnim izvršnim direktorima i bankarima iz Londona i New Yorka, značajno se promjenio zbog rata u Ukrajini. Zapadne investitore koji traže dio ruskog bogatstva u resursima zamijenile su kompanije iz Kine, Indije, Afrike i Bliskog istoka.


Rusija je 2003. godine zvanično označila talibane kao terorističku organizaciju, iako je imala periodične neformalne kontakte s pokretom.


 

Comments


bottom of page