top of page
  • Writer's pictureSanin Mirvić

Rusija optužuje naučnika za izdaju zbog odavanja tajni Kini

Državni tužitelji optužili su istaknutog ruskog naučnika za izdaju nakon što su ga optužili za odavanje državne tajne Kini, rekao je u danas njegov advokat i dodao da bi njegov klijent mogao biti kažnjen sa do 20 godina zatvora ukoliko bude proglašen krivim, prenosi Wall Street Journal.


Valery Mitko, predsjednik Arktičke akademije nauka u St. Petersburgu, nalazi se u kućnom pritvoru otkako su ga vlasti u februaru optužile za izdaju.


Ivan Pavlov, njegov advokat, rekao je da je 78-godišnji akademik putovao u Kinu dva puta godišnje kako bi govorio kao gost predavač i negirao sve navode optužbe. "Uopšte nije bilo državnih tajni. Smatramo da su ove optužbe apsurdne", rekao je Pavlov, rekavši da se nada da će slučaj biti odbačen i prije suđenja.


Neimenovani izvor je agenciji Interfax rekao da je Mitko optužen da je Kini dao informacije o metodama koje se koriste za otkrivanje podmornica.


Mitko koji je, također, i bivši mornarički kapetan, služio je u Pacifičkoj floti, prema podacima udruženja veterana ruske mornarice.


Nekoliko ruskih naučnika uhapšeno je i optuženo za izdaju posljednjih godina zbog navodnog predavanja osjetljivog materijala strancima. Kritičari Kremlja kažu da hapšenja često potiču iz neutemeljene paranoje.


Rusija je važan igrač u arktičkoj regiji gdje ima snažno vojno prisustvo, dok su klimatske promjene otvorile su put ka iskorištavanju prirodnih resursa, naročito nafte i plina.


Kina, koja sebe definira kao "gotovo pa arktička država", traži bolji pristup neiskorištenim resursima i bržu trgovinu Sjevernim morskim putem, također je uložila mnogo novca u arktička istraživanja.


Unatoč zabrinutosti nekih političara, Rusija je sve više davala prednost tijesnim vezama s Kinom, posebno nakon što su se 2014. godine njezini odnosi sa Zapadom urušili zbog aneksije Krima.


 

bottom of page