top of page
  • Writer's pictureSanin Mirvić

Rusija najavljuje S-500 za narednu godinu

Ruska vojska će od naredne godine staviti u upotrebu sistem S-500, najavio je zamjenik ministra odbrane Rusije Alexei Krivoruchko, prenosi Al Masdar, pozivajući se na ruski Sputnik.


Krivoruchko je to izjavio za magazin „Natsionalnaya Oborona“ da bi sistem trebao biti dostavljen ruskoj vojsci tokom 2021. godine.


Iz kompanije koja proizvodi ove napredne protivvazdušne sisteme Almaz-Antey, ranije je rečeno da su već testirani dijelovi novog sistema. Generalni dizajner u pomenutoj kompaniji Pavel Sozinov je izjavio da će S-500 biti u stanju da presreće ciljeve u gornjoj atmosferi na visinama od nekoliko stotina kilometara iznad zemlje, dodajući da će sistem punog imena S-500 Prometej ili 55R6M „Triumfator-M“ imati sposobnost detekcije i presretanja čak i raketa zemlja-zrak. „Ovaj sistem ispunjava različite zahtjeve, od zračne odbrane do zaštite od raketa“, istakako je Sozinov.

FOTO: Sputnik

Novi sistem S-500 proizveden je kako bi zamijenio sisteme S-400 koje koristi Rusija i koji su glavni stub protivvazdušne odbrane ove države, kao i Indija, Kina, Bjelorusija i od skoro Turska, uz razliku da su sistemi u Rusiji nešto napredniji u odnosu na izvozne varijante. Sistem S-400 se smatra jednim od najnaprednijih na svijetu, a smatra se da će S-500 donijeti dodatni i neka poboljšanja ovoga sistema kojeg proizvodi kompanija Almaz-Antej.

Ruski mediji su ranije neslužbeno izvještavali, jer zvaničnih informacija o specifikacijama sistema nije bilo, da će sistem S-500 biti u stanju uništavati mete i na udaljenosti od 600 kilometara, te da istovremeno može djelovati protiv deset balističkih raketa koje se kreću brzinom od sedam kilometara u sekundi. Sistem je također sposoban za gađanje aviona, helikoptera i krstarećih raketa.


Ranijih godina se dešavalo da kada Rusija razvijene novu generaciju ovoga sistema starije prodaje jeftinije. Naprimjer, razvojem sistema S-400, Iranu i Siriji su ustupljeni sistemi S-300.


S-400 je do sada prodat samo Rusiji bliskim državama, prije svega Kini i Indiji, a Bjelorusiji je ustupljen besplatno. U čudnom geopolitičkom manevru, sistem S-400 kupila je i Turska – jedna od najjačih vojnih sila unutar NATO saveza koji je glavni ruski rival. Kupovinu ovih sistema žele i Irak, Saudijska Arabija, Iran, Južna Koreja i drugi.


Lista onih koji će željeti S-500 će vjerovatno biti i duža, a cijene bi mogle biti izražavane u milijardama dolara.


 

bottom of page