top of page
  • DS

Revolucija u El Salvadoru: Legalno plaćati bitcoinom

Bitcoin je postao legalno sredstvo plaćanja u El Salvadoru, koji je time postao prva zemlja u svijetu koja je građanima omogućila plaćanje ovom kriptovalutom.

El Salvador je prije tri mjeseca usvojio zakon prema kojem svi privredni subjekti moraju prihvatiti bitcoin kao sredstvo plaćanja, ako imaju potrebne tehničke mogućnosti, a građani mogu i poreze plaćati u bitcoinima. Upotreba bitcoina je još uvijek stvar izbora i postoje i druge opcije plaćanja kao i ranije.


Predsjednik Nayib Bukele rekao je da će svi oni koji preuzmu digitalni Chivo novčanik dobiti početni kredit u iznosu od 30 dolara i dodao je da će postojati 200 bankomata Chivoa, čime želi ohrabriti stanovništvo da koristi novi način plaćanja za koji predsjedik vjeruje da će zemlju ekonomski preporoditi. Proteklih mjeseci u zemlji je vođena medijska kampanja da se ubijedi stanovništvo da koristi bitcoine kao sredstvo plaćanja.


Službena valuta u El Salvadoru od 2001. godine je američki dolar, zbog čega ta srednjoamerička zemlja zavisi o monetarnoj politici američke centralne banke.


Uključivanje u opticaj kriptovalute, čija vrijednost ovisi isključivo o tržišnim kriterijima, nužno je za privredni rast El Salvadora, navodi se u zakonu kojim je bitcoin pretvoren u legalno sredstvo plaćanja, prenose agencije.


Mnogi stanovnici El Salvadora nisu saglasni sa ovom politikom i dogodili su se protesti u toj zemlji. Vođe protesta iskazuju skepsu prema bitcoinu na čiju vrijednost država nema uticaja. Odatle, zaključuju protivnici ove odluke, potez je previše riskantan za ovu siromašnu zemlju. Dalje se navodi da bi na ovaj način „nestalo“ šest milijardi dolara iz opticaja, koje u zemlju svojim porodicama šalje dijaspora, koji održavaju likvidnost domaće ekonomije.


Iako su u zemlji zabranjena masovna okupljanja, u više gradova su održani protesti protiv ovakve odluke Bukelea.


O neobičnom vođenju zemlje od strane Najiba Bukelea, potomka poznatog palestinskog i islamskog učenjaka, pisali samo detaljnije početkom godine.

 

Comments


bottom of page