top of page
  • DS

Prodaja Volkswagena opada zbog nestašice čipova

Njemački Volkswagen objavio je da je zbog nestašice čipova u prvih pet mjeseci ove godine prodao za četvrtinu manje vozila nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.


Od januara do maja prodano je 3,07 miliona vozila, prenose agencije.


Prodaja je time smanjena za četvrtinu, a isti postotni pad zabilježen je i u zadnjem mjesecu tog razdoblja, uz 658 000 prodanih vozila. Manjak mikročipova stvara probleme, a prodaja na važnom kineskom tržištu tek se sada počinje oporavljati od posljedica lockdowna nakon širenja koronavirusa, ističu u kompaniji.


No situacija s mikročipovima i prodajom u Kini trebala bi se poboljšati u ostatku godine, ističe izvršni direktor Herbert Diess. U zapadnoj Evropi prodaja je pala 22,9 posto, a u Kini 23,8 posto. VW prodao je 23,3 posto manje vozila, ali još je veći pad bilježila Škoda, za čak 39.3 posto.


U junu prošle godine njemačka kompanija Bosh je u Dresdenu otvorila fabriku čipova vrijednu 1,2 milijarde eura, što je najveća pojedinačna investicija ove kompanije u njenih 130 godina postojanja.


I druge velike automobilske kompanije se susreću sa različitim izazovima.


Prodaja Audija smanjena je za 21,3 posto, a prodaja Porschea za 10,4 posto. Neke druge kompanije bilježe rast. Podružnica Traton prodala je više kamiona i autobusa marki MAN, Scania, Navistar i južnoameričkog brenda VW Caminhoes e Onibus, uz stopu rasta od 15,8 posto, samo zato što VW od juna prošle godine u podatke uključuje i Navistar sa sjedištem u Sjedinjenim Američkim Državama. Bez Navistara i Traton bi bilježio pad, prenose agencije.

 

0 comments

Comments


bottom of page