top of page
  • DS

Prigozhin: Sukobi u Kremlju otvorili Pandorinu kutiju raskola, liči na devedesete i raspad SSSR-a

Vođa grupe Wagner Yevgeny Prigozhin rekao je u subotu da frakcije Kremlja uništavaju državu pokušavajući da posiju razdor između njega i čečenskih boraca, javio je Reuters.


Taj je spor sada riješen, ali su sukobi u Kremlju otvorili Pandorinu kutiju rascjepa, rekao je.


Međutim, pitanja sporova koje vodi Prigozhin otvorilo je i pitanje sporova unutar ruskog političkog vrha o kojima javnost trenutno zna jako malo.


Prigozhin je rekao da je riješen spor između njega i čečenskih snaga koje se također bore uz rusku vojsku u Ukrajini. Ali za neslogu je svalio krivicu na neidentifikovane frakcije Kremlja koje on naziva „kule Kremlja“. Njihove spletke su toliko izmakle kontroli da je predsjednik Rusije Vladimir Putin bio primoran da ih izgrdi na sastanku Vijeća sigurnosti, rekao je on.


„Pandorina kutija je već otvorena. Nismo mi ti koji su je otvorili“, rekao je Prigozhin u poruci koju je objavila njegova press služba.


U svom govoru nije identifikovao o kome govori, ali je dodao i da je „neki toranj Kremlja odlučio da igra opasne igre.“


„Opasne igre su postale uobičajena pojava u kulama Kremlja... one jednostavno uništavaju rusku državu“, kaže vođa Wagnera.


Putin je u petak održao sastanak Vijeća sigurnosti o, kako je rekao, „međuetničkim“ odnosima unutar zemlje. Prigozhin je rekao da su čečenske opaske o njemu zvučale kao one iz ranih 1990-ih kada su sukobi zahvatili ruske gradove nakon raspada Sovjetskog Saveza.


„Očigledno je da su izjave bile prilično provokativne, s ciljem da me povrijede i prestraše“, rekao je Prigozhin. Dodao je da bi svaka bitka između specijalnih snaga čečenskog vođe Ramzana Kadyrova Akhmat i Wagnera rezultirala ozbiljnim krvoprolićem, ali da nema sumnje ko će pobjediti.


Također je ponovo izrazio svoj bijes zbog trenutnog stanja rata u Ukrajini i označio kao krivice ministra odbrane Sergeia Shoigua i načelnika Generalštaba Valeriya Gerasimova.


„Ministarstvo odbrane nije u stanju da bilo šta uradi, jer de fakto ne postoji - u haosu je“, kaže Prigozhin.


 Commenti


bottom of page