top of page
  • Writer's pictureSanin Mirvić

Premiership na čekanju


Prošli petak, vladini i zvaničnici Premijer lige predstavili su predstavnicima klubova principe za ponovno pokretanje takmičenja. Premijer liga želi da liga otpočne već od 12. juna, u skladu s ublažavanjem mjera socijalne distance u Velikoj Britaniji u narednih pet sedmica.

U slučaju Premijer lige to će znatno izmijeniti uvjete takmičenja. Za razliku od prvih 29 kola, posljednjih devet neće se igrati pred navijačima, što bi većina klubova mogla prihvatiti, posebno jer se čini vjerovatno da će televizijski emiteri prenositi svaki preostali meč uživo, prenosi The Athletic.

Ipak se čini da ne svi ne dijele taj optimizam. Policija i Uprava za sigurnost na sportskim terenima koji dodjeljuju dozvole stadionima, odlučili su da je to još uvijek neizvodljivo. Naprimjer, smatra se da zbog mogućnosti okupljanja većeg broja znatiželjnika i navijača ispred njih, naročito prilikom velikih derbija, kao i odigravanje utakmica na nekim mjestima u neposrednoj blizini stambenih područja može predstavljati rizik za daljnje širenje virusa.

U takvim uvjetima, ponovno pokretanje fudbala postaje uslovljeno igranjem na neutralnnim terenima tamo gdje je to moguće, Premijer liga će nastojati osigurati slično vrijeme putovanja za oba kluba.

U ovom kritičnom trenutku sezone, odigravanje utakmica na neutralnim terenima, po našem mišljenju, može imati značajan uticaj na sam integritet takmičenja. Nedostaci po nas zbog toga što ne igramo protiv najboljih momčadi lige na našem stadionu i u poznatom okruženju, sa 27.000 navijača Albiona, vrlo su očigledni." tvrdi Izvršni direktor Brighton & Hove Albiona, Paul Barber.

Pozicija u kojoj se nalazi Brighton trebala bi steći barem neke simpatije. Tim Grahama Potera trebao je dočekati Arsenal, Manchester City, Manchester United i Liverpool u četiri od posljednjih pet kola kućne lige, a njihove šanse, kako tvrde, značajno su umanjene igranjem daleko od domaćeg stadiona.

I ostali klubovi koji se bore s opašnošću ispadanja također će žudjeti za perdnošću koji u takvoj situaciji daje domaći teren. Prema jednom izvršnom direktoru koji je želio ostati neimenovan, taj sentiment dijeli čak 10 klubova.

Sljedeća faza će donijeti glasanje koje će se održati u narednim sedmicama oko toga hoće li se utakmice odigravati na neutralnim mjestima, a očekuje se da će se Watford, West Ham United, Norwich City i Aston Villa suprotstaviti prijedlogu. Za sve odluke o promjeni pravila potrebna je većina od najmanje 14 prema 6 u korist odluke.

Lični interes postoji na svim nivoima. Liverpool bi, naravno, želio podići titulukoju dugo iščekuju i koju smatraju da zaslužuju. Oni koji jure Evropu, željeli bi priliku da se nadmeću za mjesta koja tamo vode. Na kraju krajeva, znajući da se ovdje prije svega radi o biznisima, je li zaista pogrešno tvrditi da neigranje europskih utakmica manje šteti Tottenhamu, Arsenalu ili Manchester Unitedu nego što bi moglo biti ispadanje Norwicha ili Aston Ville?

Onda dolazimo do štete koja će vjerovatno nastati ako Premijer liga odluči da ove sezone neće biti ispadanja. Šta će biti sa Leeds Unitedom i West Bromwich Albionom, vodećim timovima u Championshipu? Hoće li oni ostati uskraćeni za promociju? Finansijske posljedice po Leeds bile bi posebno teške, ako ne i više, nego što bi to bio slučaj za bilo koju stranu koja ispadne u Championship.

Čak i ako se desi scenario u kojem bi se ugoodilo svima, pa Premier liga sljedeću sezonu odobri takmičenje koje broji 22 ili 23 kluba, što dovodi do sasvim novih komplikacija, jer teško je povjerovati u to da su premijerligaški klubovi u stanju prihvatiti ideju o daljem usitnjavanju u podjeli prihoda od emitiranja, a da ne spominjemo već postojeću zabrinutost da engleski kalendar takmičenja pretjerano opterećuje igrače i klubove.


 

bottom of page