top of page
  • Writer's pictureSanin Mirvić

Premiership i Kina: Više od novca

Sukob između kineskog kablovskog operatera PPTV i engleske Premier lige zbog zadržanih uplata u iznosu od 160 miliona funti ušao je u svoj sedmi mjesec, danas je eskalirao prekidom trogodišnjeg ugovora, prenosi The Athletic.

Zašto se ovo dogodilo i što to znači?


PPTV je platio 523 miliona funti za pravo prijenosa svih 380 utakmica Premier lige po sezoni u Kini između 2019.-2022. Ali, uplata za prošlu sezonu nikada nije stigla.

Dogovor je postignut na vrhuncu očiglednog interesa Kine za korištenje nogometnih investicija za poticanje bližih veza sa stranim vladama i usred bitke između suparničkih streaming usluga u drugoj po veličini svjetskoj ekonomiji. Oba ta faktora u međuvremenu su oslabila, što je stručnjake navelo da sugeriraju da je PPTV preplatio prava Premier lige koja je svoj prekid zbog pandemije korona virusa doživjela u martu ove godine.


Premda je takmičenje nastavljeno u junu, liga je odbila zahtjeve za ponovno pregovaranje o ugovoru ili čak njegovo produženje pod povoljnijim uvjetima.


Izgubivši najmanje 500 miliona funti prihoda zbog pandemije, bilo je malo vjerovatno da će klubovi Premier lige dopustiti da bilo koji od njihovih emiterskih partnera jednostavno ignorira postojeće ugovore, posebno jer je globalna publika za većinu sportskih događaja uživo bila izuzetno velika od kada je sezona nastavljena.


Poznavaoci prilika također sugeriraju da se zapravo radi o kineskoj odmazdi zbog odluke britanske vlade da slijedi smjernice Sjedinjenih Država i zabrani kineskoj telekom kompaniji Huawei razvoj 5G mobilne mreže u Velikoj Britaniji. Bijes Pekinga zbog ovog zaokreta kulminirao je kada je premijer Boris Johnson početkom juna rekao da bi bio spreman ponuditi pasoše gotovo tri miliona državljana Hong Konga koji ispunjavaju uvjete na pravo na život i rad u Velikoj Britaniji ako Kina nastavi gušiti građanske slobode u ovoj bivšoj britanskoj koloniji.


 


0 comments

Commentaires


bottom of page