top of page
  • DS

Povlačenje SAD iz Afganistana: Ogromni gubici vladinih snaga

Povlačenje vojske Sjedinjenih Američkih Država i saveznika iz Afganistana zvaničnom Kabulu donosi ogromne probleme i prije nego je taj proces okončan onako kako je najavljeno.

Najmanje 150 pripadnika afganistanske vojske je ubijeno ili ranjeno u posljednja 24 sata u napadima talibanski militanata, saopšteno je iz vlade Afganistana.


Kako javlja Reuters, borbe traju u 24 od ukupno 36 afganistanskih provincija i gubici državnih snaga sigurnosti su „šokantno veliki“.


Talibani su zauzeli oblast Shahrak u zapadnoj provinciji Ghor, natjeravši afganistanske snage da se povuku u okolna sela. Na ovaj način talibanske snage su izbile na glavnu saobraćajnu vezu između Herata trećeg po veličina grada u zemlji i glavnog grada Kabula.


Na sjeveru Afganistana, uz granicu sa Turkmenistanom, Uzbekistanom i Tadžikistanom, u provinciji Balkh, autobomba je aktivirana pored policijske stanice, nakon čega je ubijeno najmanje četvero i ranjeno najmanje pedeset ljudi među kojima su i civili.


Istog dana talibanske snage su napadale i u provinciji Faryab i pri tome ubile desetine pripadnika afganistanskih sigurnosnih snaga.


Vladine snage su pokrenule operaciju da ponovo zauzmu strateški važnu oblast oblast Nerkh, u provinciji Wardak, koja je udaljena na manje od jednog sata vožnje od Kabula.


O tome šta povlačenje američkih snaga iz Afganistana može značiti za tu zemlju i čitav region, detaljnije smo pisali početkom maja ove godine.

 

0 comments

Comentarios


bottom of page