top of page
  • Writer's pictureSanin Mirvić

Povećan broj novih slučajeva zaraze COVID-19 u Iranu


Iransko ministarstvo zdravstva izvijestilo je o 3,000 novih slučajeva u posljednja 24 sata što je najviše u posljednja dva mjeseca, prenosi britanski Guardian.

Islamska republika, jedna od najteže pogođenih zemalja na Bliskom istoku, počela je ublažavanje mjera distance i izolacije u aprilu nakon značajnog pada broja smrtnih slučajeva.


Njeni čelnici nerado priznaju da je ovo bilo možda i prerano. Oni tvrde da je nedavni porast broja inficiranih bio ograničen na određene provincije, te da je broj smrtnih slučajeva relativno nizak. Predsjednik Hassan Rouhani rekao je da je ukinuta većina ograničenja, ukazujući na otvaranje 40.000 džamija, prodavnica i uredskih prostora.


Ali zvaničnici ministarstava zdravstva u ponedjeljak su uputili oštro upozorenje naglasivši da bitka još nije završena.


Ministar Saeed Namaki rekao je da je bio svjedok tužnih scena širom zemlje. "Nažalost", rekao je, "koronavirus će postići gol u 90. minutu ako neki zvaničnici i narod vjeruju da je ona gotova. Ako zanemarimo situaciju, krenut ćemo unazad. Ljudi, smilujte se nama, smilujte se sebi, vladini službenici su umorni."


Posljednje brojke pokazuju 2.979 novih infekcija u prethodna 24 sata, čime se broj ukupno zaraženih u Iranu popeo na 154.445. Ovo je najviši dnevni broj novozaraženih još od 1. aprila. Uporedni podatak za 1. maj iznosio je 802 nove infekcije.


Broj umrlih također ponovo počinje rasti. U prethodna 24 sata umrla je 81 osoba, što je najviše zabilježeno još od 27. aprila. Od početka epidemije, od posljedica zaraze koronavirusom u Iranu je umrlo ukupno 8.778 ljudi.

 

Comments


bottom of page