top of page
  • DS

Očekivana Putinova izborna pobjeda

Na ruskim parlamentarnim izborima ubjedljivu pobjedu odnijela je stranka Jedinstvena Rusija na čijem je čelu Vladimir Putin.

Do danas je prebrojano 98 posto glasova, a izborna komisija objavila je da je Jedinstvena Rusija osvojila gotovo 50 posto glasova. Komunisti su osvojili 20 posto te nacionalistička stranka LDPR i Pravedna Rusija 7 posto. Sve tri stranke u pravilu podržavaju Putina u ključnim pitanjima.


U Dumu je s nešto više od 5 posto ušla i nova stranka, imena "Novi ljudi", koju neki kritičari smatraju Putinovim pokušajem stvaranja lažne opozicije, a koja bi potinsula onu pravu, napisao je New York Times.


Na glasanje je izašlo oko 47 posto glasača, što neki tumače kao pad zainteresovanosti građana za izbore na kojima se unaprijed zna pobjednik. Da bi malu izlaznost popravio, Putin je pred same izbore dijelio novac određenim kategorijama stanovništva Rusije.


Jedinstvena Rusija je na prošlim izborima, održanima 2016. godine, osvojila 54 posto glasova. Pobjeda na nedeljenim znači da će stranka imati više od dvije trećine zastupnika u Dumi, donjem domu u parlamenta koji broji 450 mjesta, što znači i da će moći donositi zakone bez podrške drugih političkih stranaka.


Zapad je osudio izbore u Rusiji, smatrajaći da su pogaženi svi principi slobodnog odlučivanja i prava građana na fer izbore te da su provedeni bez međunarodnih posmatrača iz Evrope i Sjedinjenih Američkih država.


Kao primjer neregularnosti izbora navodi se i sudbina Alexeia Navalnog koji je u zatvoru, a njegovi saradnici i drugi opozicionari su u izgnanstvu. Zatim što su vodeći nezavisni mediji, među kojima su website Meduza i TV kanal Dozhd, označeni su kao "strani agenti", a istraživački medij "Proekt" kao "nepoželjna organizacija."


O tome da li Putin ima opoziciju i koja je njihova snaga te da li neko može na izborima da pobjedi Jedinstvenu Rusiju, detaljnije smo pisali smo početkom godine.

 

Opmerkingen


bottom of page