top of page
  • Writer's pictureSanin Mirvić

NYSE povlači odluku o uklanjanju dionica kineskih kompanija

Njujorška berza NYSE najavila je da neće ukloniti dionice tri najveće kineske državne telekomunikacijske kompanije, povlačeći prethodnu odluku koja je prijetila eskalacijom tenzija između najvećih svjetskih ekonomija, prenosi Bloomberg.

Zaokret je stigao samo četiri dana nakon što je NYSE rekao da će ukloniti dionice kako bi se ispoštovala američka izvršna naredba o zabrani ulaganja u preduzeća pod kontrolom kineske vojske: China Mobile Ltd., China Telecom Corp. i China Unicom Hong Kong Ltd.


Nedostatak pojašnjenja zašto je NYSE promijenio kurs ostavio je investitore da nagađaju je li to jednostavno rezultat razmjene koja je u početku pogrešno protumačila izvršnu naredbu iz novembra Donalda Trumpa ili nešto drugo sa širim geopolitičkim implikacijama, jer se radi o velikom ulogu i za kineske i za američke kompanije.


Prvi su se već dugo okrenuli američkoj berzi kapitala i međunarodnog prestiža, prikupivši najmanje 144 milijarde dolara tokom više od dvije decenije. Njihove američke kolege u međuvremenu žele izbjeći bilo kakvu eskalaciju napetosti koje bi mogle ograničiti njihov pristup ogromnoj kineskoj ekonomiji.


U odvojenim izjavama, China Mobile, China Telecom i Unicom rekli su da će nastaviti pratiti razvoj događaja. Dionice China Mobile, najveći od tri spomenuta, porasle su u utorak za 5,1% u na hongkonškoj berzi, gotovo 10% prije službenog otvaranja američkih berzi.


Sve ovo odvija se u posljednjih nekoliko sedmica Trumpove administracije, koja je godinama s Kinom vodi trgovinski rat zbog onoga što američki predsjednik naziva nelojalnom trgovinskom praksom. Trump je uveo carine na uvoz iz Kine i proveo agresivnu kampanju protiv kineskih tehnoloških firmi poput Huawei Technologies Co.


Izgledi za deeskalaciju u velikoj mjeri ovise o tome kako će se razvijati američko-kineski odnosi nakon što novoizabrani predsjednik Joseph Biden uđe u Bijelu kuću krajem januara. Iako je kineski predsjednik Xi Jinping u čestitki Bidenu u novembru rekao da se nada da će se usredotočiti na suradnju, malo ko očekuje da će tenzije uskoro popustiti.

0 comments

Comments


bottom of page