top of page
  • DS

Njemačka planira da nabavi izraelski antiraketni štit

Njemačka vlada koju je ruska invazija Ukrajine navela na to da počne masovno da ulaže u odbranu, planira nabavku izraelskog antiraketnog štita.


Odluka nije zvanično donijeta, ali to podržava socijaldemokratska partija kancelara Olafa Scholza, glavna partija u vladajućoj koaliciji, navodi najčitaniji njemački dnevnik Bild, javlja Beta.


"Treba bolje da se zaštitimo od ruske prijetnje. Za to nam je brzo potreban antiraketni štit u Njemačkoj", rekao je za Bild izvjestilac Bundestaga za vojni budžet Andreas Schwarz. On je rekao da je izraelski sistem Arrow 3 dobro rješenje, govoreći o izraelskom antiraketnom sistemu namjenjenom za suprostavljanje raketama dugog dometa. Prema Bildu taj sistem inspirisan izraelskom "gvozdenom kupolom" koštao bi oko dvije milijarde eura i mogao bi da bude operacionalan od 2025. godine na dvije lokacije u Njemačkoj. Štit bi bio dovoljno snažan da pokrije i Poljsku, Rumuniju i baltičke zemlje. "Možemo tako da protegnemo gvozdenu kupolu iznad naših susjednih zemalja. Tako bi igrali ključnu ulogu za sigurnosti u Evropi", rekao je Schwarz. Poslije više godina smanjenog ulaganja u vojsku Njemačka je krajem februara napravila historijski preokret zbog ruske invazije na Ukrajinu. Kancelar Olaf Scholz objavio je 27. februara, nekoliko dana poslije početka ruske ofanzive, da izdvaja vanrednu sumu od 100 milijardi eura za modernizaciju vojske, i cilj za prelaženje dva posto od BDP-a za izdatke za vojsku.

 

0 comments

Comments


bottom of page