top of page
  • Writer's pictureSanin Mirvić

Njemačka želi veći reciprocitet s Kinom

Uoči preuzimanja predsjedavanja EU, Njemačka je najavila da će poduprijeti čvršću liniju EU prema Kini, sudeći po nacrtu dokumenta koji predviđa snažniji zahtjev za "reciprocitetom" - što se može razumjeti kao svojevrsni kodeksom pristupa europskim firmama - i novi naglasak na "vrijednostima", prenosi Reuters.

Među novim elementima, u dokumentu koji sadrži 24 stranice stoji i kako: "Želimo razviti suradnju s Kinom i (raditi) na većoj uzajamnosti u svim područjima politike."


Upućivanje na reciprocitet prati pritužbe njemačkih kompanija da nemaju jednak pristup tržištu u Kini onako kako to kineske kompanije imaju u Njemačkoj.


"Politika svih institucija EU i država članica prema Kini trebala bi biti ujedinjena i uravnotežena i biti usmjerena na dugoročne zajedničke interese i vrijednosti EU-a", također stoji u ovom nacrtu.


Pretpostavlja se da bi riječ "vrijednosti" koja izostavljena je u ranijem nacrtu predstavljenom u aprilu, mogla sugerirati veći naglasak na pitanja kao što su demokracija, ljudska prava i autonomija Hong Konga.


Njemački su zvaničnici ranije ovog mjeseca naglasili kako je samit EU-Kina planiran za septembar u Leipzigu u Njemačkoj, odgođen zbog epidemije koronavirusa.


"SAD nam je najbliži vanjski i sigurnosnopolitički partner izvan EU", također stoji u nacrtu. Ta rečenica, koja bi se u većini slučajeva mogla smatrati bezazlenom, mogla bi poprimiti veće značenje u trenutku kad je Washington objavio da planira povući trupe iz Njemačke.

 

bottom of page