top of page
  • DS

Najviše cijene nafte u posljednje dvije godine

Tri sedmice zaredom na svjetskim tržištima rastu cijene nafte i sve upućeje da će se taj trend nastaviti u narednom periodu.


Na londonskom tržištu cijena barela nafte prošle sedmice porasla je 1.1 posto, na 72.69 dolara, što je najveća cijena od maja 2019. godine.


Sa druge strane Atlantika, na američkom tržištu, cijena barela porasla je za gotovo 1.9 posto, na 60.91 dolar, a zadnji put tu cijenu nafta je dostigla u oktobru 2018. godine.


Rast cijena nafte i najviši dostignuti nivo u više od dvije godine pokazatelj je da se najveće svjetske ekonomije oporavljaju od krize prouzrokovane koronavirusom, budući da se sve više država „otvara“ nakon restriktivnih mjera.


Analitičari Goldman Sachsa, prenose agencije, procjenjuju da će cijena barela na londonskom tržištu ovoga ljeta dosegnuti 80 dolara i zbog ubrzane vakcinacije protiv koronavirusa, što dovodi do pojačane ekonomske aktivnosti.


Stručnjaci, također, ističu da se ukidanjem mjera za borbu protiv koronavirusa oporavlja i cestovni saobraćaj što će povećati interes za kupovinu nafte.

 

bottom of page