top of page
  • DS

Najmnogoljudnija afrička država bez struje, aerodromi zatvoreni dok sindikati traže veće plate usred rekordne inflacije

Najmnogoljudnija država Afrike zaustavila se u ponedjeljak, zbog nestanka struje i zatvaranja velikih aerodroma, jer su najveći nigerijski sindikati počeli štrajkovati tražeći povećanje plata usred najgore krize troškova života u posljednjih nekoliko desetljeća, javio je AP.


Foto: Panorama Lagosa


Ekonomske reforme predsjednika Bola Tinubua, uključujući ukidanje subvencija za gorivo, dovele su do porasta inflacije u Nigeriji koja je na rekordnom nivou od 28 godina.


U ovom najnovijem štrajku, četvrtom otkako je Tinubu došao na vlast prije godinu dana, radnici su isključili nacionalnu električnu mrežu i otjerali operatere na ključnoj prijenosnoj stanici, saopštila je Nigerijska kompanija za prijenos električne energije, dodajući da su ostali radnici poslani da uključe struju blokirani .


Na drugim mjestima, vladini radnici ili se nisu pojavili ili su zatvorili ulaze u urede, uključujući aerodrome u glavnom gradu Abudži i ekonomskom središtu Lagos. Stotine putnika blokirano je nakon što su lokalne aviokompanije obustavile letove.


Svi radnici u avijaciji trebali bi se držati po strani „do daljnjeg“, poručili su iz njihovog udruženja. „Zahtijevamo platu za život“, rekao je Kongres rada Nigerije na mreži X, opisujući ono što trenutno zarađuju kao „platu za gladovanje“. Kongres rada i Kongres sindikata predstavljaju stotine hiljada državnih radnika u ključnim sektorima.


Sindikati žele da se trenutna minimalna mjesečna plata od 30.000 naira (20 dolara) poveća na skoro 500.000 naira (336 dolara). Vlada nudi 60.000 naira (40 dolara).


Zahtjev sindikata povećao bi vladine plate za 9,5 biliona (6,3 milijarde dolara), što bi moglo „destabilizovati ekonomiju“, rekao je ministar informacija Mohammed Idris.


Analitičari su upozorili da minimalna mjesečna plata od skoro 336 dolara nije održiva za nigerijske države, od kojih se većina bori s isplatom plata. Sindikati brane svoje zahtjeve ukazujući na skup način života nigerijskih javnih službenika.


Nakon što je nigerijski predsjednik okončao višedecenijske, ali skupe subvencije za gorivo prvog dana svog mandata, cijena gasa se više nego udvostručila u jednom od najvećih afričkih proizvođača nafte. Cijene javnog prijevoza i robe su porasle.


Tinubuova vlada je devalvirala valutu naira kako bi podstakla strane investicije, što je dodatno povećalo cijene osnovnih roba u zemlji sa više od 210 miliona stanovnika i koja zavisi od uvoza.


 

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page