top of page
  • DS

Maduro: Razvili smo lijek koji u potpunosti uništava COVID-19

Predsjednik Venecuele Nicolas Maduro izjavio je sinoć da su stručnjaci iz njegove zemlje razvili lijek koji "100% uništava virus COVID-19", prenose brojni mediji na španskom jeziku.

Maduro kaže da je Venecuelanski institut za naučna istraživanja (IVIC) razvio lijek koji u potpunosti uništava virus COVID-19. Prema njegovim riječima, "nakon šest mjeseci naučnih istraživanja, Venecuela je pronašla lijek koji 100 posto uništava virus COVID-19 bez bilo kakve toksičnosti na zdrave molekule i bez negativnih nuspojava".


Lijek koji su razvili venecuelanski naučnici, piše Tele Sur, zasnovan je na molekuli DR10 koja se, između ostalog, koristi u liječenju hepatitisa C, ebole i humanog papiloma virusa (HPV). Prema studijama koje je proveo IVIC, molekula DR10 može se koristiti i za liječenje virusa COVID-19 i to bez izazivanja kolateralnih efekata.


Venecuela namjerava da u narednom periodu učinkovitost ovoga lijeka potvrdi testiranjima kod Panameričke zdravstvene organizacije (OPS). Nakon potvrđivanja rezulatata IVIC-a od strane OPS, kaže Maduro, Venecuela će u saradnji sa drugim međunarodnim partnerima krenuti u masovnu proizvodnju molekule DR10 s ciljem borbe protiv virusa COVID-19.


 

bottom of page