top of page
  • DS

Lufthansa bilježi ogromne gubitke

Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa u prvom tromjesečju zabilježila je neto gubitak od 2,1 milijarde eura te najavila plan preustroja komapnije čiju je većinu letova zaustvila pandemija koronovirusa.

Kompanija priprema velike promjene uprkos devet milijardi eura pomoći koje je ovoj kompaniji dala Njemačka, a koju bi uskoro trebala potvrditi Evropska unija.


"S obzirom na vrlo spor oporavak potražnje moramo pokrenuti dugoročne mjere preustroja kako bismo se tome suprotstavili", rekao je izvršni direktor Lufthanse Carsten Spohr, prenose njemački mediji.


U tromjesečnom izvještaju o zaradi objavljenom u srijedu, Lufthansa je bilježila prilagođeni gubitak od 1,2 milijarde eura. Prihod grupe se u prvom tromjesečju smanjio za 18 posto, na 6,4 milijarde eura, u odnosu na 7,8 milijardi eura u prethodnoj godini.


I druge zrakoplovne kompanije se nalaze u teškoj situaciji. Air France od bankrota spašava država, nakon što je ovoj kompaniji dala 7 milijardi eura.


Iako je gotovo 700 zrakoplova Lufthans grupe od ukupno 763 odnedavno u pogonu, rukovodstvo procjenjuje da će 300 njih biti prizemljeno u sljedećoj, a 200 u 2022. godini.


Slične procjene o opravku ovoga sektora dali su i iz kompanije Emirates. U toj kompaniji vjeruju da je normalizacija avio-saobraćaja moguća za 18 mjeseci.


 

Comments


bottom of page