top of page
  • DS

Litvanska centralna banka počinje sa izdavanjem digitalnog novca

Centralna banka Litvanije priprema se za izdavanje digitalnog novca, što je prvi slučaj za jednu centralnu banku u eurozoni.

Litvanska centralna banka bila je jedna od mnogih koja je razmatrala kako može izdavati digitalne valute kao moguću zamjenu za pad upotrebe keša - proces koji je ubrzan pandemijom koronavirusa (COVID-19), prenio je Reuters. "Niko u zajednici centralne banke nije razmišljao ozbiljno o digitalnoj valuti prije nego što smo shvatili da postoji legitimna prijetnja da će neko drugi zauzeti naš prostor... Moramo pružiti društvu ono što želi", rekao je zamjenik guvernera banke Marius Jurgilas. Jurgilas je rekao da će 24.000 digitalnih tokena pod nazivom "LBCOINs" koji se zasnivaju na blockchain tehnologiji ući u pretprodaju već sljedeće sedmice. LBCOIN je vrlo sličan onome što je poznato kao digitalna valuta centralne banke (CBDC), ili tradicionalni novac u digitalnom obliku, dodao je Jurgilas. To se razlikuje od složenijih kriptovaluta poput bitcoina.


Vladajuća stranka u Španiji PSOE, također je poduzela korake u pravcu potpune eliminacije gotovine. Međutim, to je i političko pitanje o čemu smo ranije detaljnije pisali.


 

0 comments

Comments


bottom of page