top of page
  • DS

Liban i Izrael počinju pregovore o razgraničenju na moru i na kopnu

Liban i Izrael dogovorili su se, uz posredovanje Sjedinjenih Američkih Država, o okvirnom sporazumu pregovora kako bi riješili granični spor na moru, a taj "historijski dogovor" je pozdravio američki državni sekretar Mike Pompeo, prenose agencije.

Dvije zemlje, koje su u više navrata bile u sukobima i tehnički su još u ratu, desetljećima se spore zbog kopnenih i morskih granica. Dvije države nemaju diplomatske odnose, a spore se oko 860 kvadratnih kilometara Sredozemnog mora, gdje obje žele proglasiti svoje ekonomske zone, podsjećaju libanski mediji. Obale ispred Izraela i Libana veoma su bogate prirodnim gasom i to je razlog zašto dvije države ne odustaju od svojih zahtjeva.


Izrael je objavio da će u središtu pregovora biti granica na moru, a u tom procesu između dviju strana posreduju SAD.


Izraelski ministar za energetiku Yuval Steinitz rekao je da će dvije strane, pod pokroviteljstvom SAD, razgovarati o morskoj granici. Po njegovim riječima, očekuje se da će pregovori početi 9. oktobra.


"Ovo je okvirni, a ne završni sporazum", rekao je predsjednik libanskog parlamenta Nabih Berri. Berri, saveznik Hezbollaha i utjecajni šiitski političar, rekao je da će se pregovori održati pod okriljem Ujedinjenih nacija, u njihovoj bazi "Nagoura", u blizini crte razgraničenja s Izraelom, poznate kao "Plava linija". I dok su Izrael i SAD spominjali samo granicu na moru, Berri je spomenuo i kopnenu i morsku granicu.


Američki State Department pozdravio je kao "historijski dogovor" odluku vlada Izraela i Libana da počnu razgovarati o morskoj granici, dodajući da je okvirni sporazum za pregovore rezultat trogodišnjeg rada diplomatije.


"Sporazum dviju strana o zajedničkom okviru za pregovore o morskoj granici omogućiće Izraelu i Libanonu da počnu pregovore koji bi mogli donijeti više stabilnosti, sigurnosti i prosperiteta kako za Libance tako i za Izraelce", rekao je Mike Pompeo.


Istaknuo je da se radi o "ključnoj etapi za interese i Libana i Izraela, cijele regije i SAD", a čini se da je akcenat SAD stavljen na razgraničenje na moru kako u budućnosti ne bi bili ometani važni energetski projekti u kojima treba da učestvuju SAD, Izrael, Egipat, Kipar i Grčka.


Sa druge strane, podrška pregovorima od strane Hezbollaha koji je 2006. godine ratovao sa Izraelom i uspio potisnuti izraelsku vojsku sa juga Libana, može biti uvod u daljnje smirivanje tenzija.


Vijest dolazi u trenucima povišenih tenizija na Sredozemnom moru u važnom geopolitičkom sukobu od kojeg može da zavisi budućnost Evrope, a o kojem smo detaljnije pisali prošle sedmice.


 

Comments


bottom of page