• DS

LG izveo još jedan uspješan test prijenosa podataka na 6G mreži

Činjenica da se 5G bežične mreže još uvijek nalaze u povojima, a ni 4G infrastruktura nije univerzalno dostupna, to ne sprječava stručnjake u vodećim telekomunikacijskim kompanijama da istraže ono što slijedi. Nedavno je južnokorejski LG Electronics demonstrirao bežični prijenos i prijem podataka posredstvom 6G terahercne (THz) mreže na udaljenosti od 320 metara na otvorenom. Test se dogodio 7. septembra na Fraunhofer Heinrich Hertz institutu (HHI) u Berlinu, Njemačka, na frekvencijskom opsegu od 155 do 175 GHz.

Demonstracija predstavlja značajan skok u odnosu na posljednji javni test LG-a u augustu 2021. kada je dokazao da posredstvom terahercne mreže može prenositi podatke na otvorenom na udaljenosti od 100 metara.


Kako bi zaobišli relativno kratak domet 6G, LG, Fraunhofer HHI i Fraunhofer Institut za primijenjenu fiziku čvrstog stanja (IAF) zajedno su razvili pojačalo koje povećava snagu prijenosa i prijemnik sa niskim šumom kako bi poboljšali kvalitetu dolaznog signala.


Višekanalno pojačalo koje je LG koristio u posljednjem testu imalo je izlaz od više od 20dBm, što je četri puta više od pojačala korištenog u augustovskom testu.


Interesantno je da LG nije otkrio koje brzine su postignute prilikom testiranja. Umjesto toga, kompanija će otkriti potpune rezultate svog testa i predstaviti pregled tehnologije na svom predstojećem 6G Grand Samitu, koji će se održati u Naučnom parku LG u Seulu 23. septembra ove godine.


I pored svega ovoga, 6G i njena komercijalna upotreba se čini mnogo godina daleko. U svom saopštenju za javnost, LG ističe da se ne očekuje da će razgovori u vezi mrežnog standarda početi prije 2025. godine, početak komercijalizacije ove tehnologije je predviđena za 2029. Ovaj standard obećava daleko veće brzine prijenosa podataka uz poboljšanu latenciju, te veću pouzdanost.