top of page
  • Writer's pictureSanin Mirvić

LG izveo još jedan uspješan test prijenosa podataka na 6G mreži

Činjenica da se 5G bežične mreže još uvijek nalaze u povojima, a ni 4G infrastruktura nije univerzalno dostupna, to ne sprječava stručnjake u vodećim telekomunikacijskim kompanijama da istraže ono što slijedi. Nedavno je južnokorejski LG Electronics demonstrirao bežični prijenos i prijem podataka posredstvom 6G terahercne (THz) mreže na udaljenosti od 320 metara na otvorenom. Test se dogodio 7. septembra na Fraunhofer Heinrich Hertz institutu (HHI) u Berlinu, Njemačka, na frekvencijskom opsegu od 155 do 175 GHz.

Demonstracija predstavlja značajan skok u odnosu na posljednji javni test LG-a u augustu 2021. kada je dokazao da posredstvom terahercne mreže može prenositi podatke na otvorenom na udaljenosti od 100 metara.


Kako bi zaobišli relativno kratak domet 6G, LG, Fraunhofer HHI i Fraunhofer Institut za primijenjenu fiziku čvrstog stanja (IAF) zajedno su razvili pojačalo koje povećava snagu prijenosa i prijemnik sa niskim šumom kako bi poboljšali kvalitetu dolaznog signala.


Višekanalno pojačalo koje je LG koristio u posljednjem testu imalo je izlaz od više od 20dBm, što je četri puta više od pojačala korištenog u augustovskom testu.


Interesantno je da LG nije otkrio koje brzine su postignute prilikom testiranja. Umjesto toga, kompanija će otkriti potpune rezultate svog testa i predstaviti pregled tehnologije na svom predstojećem 6G Grand Samitu, koji će se održati u Naučnom parku LG u Seulu 23. septembra ove godine.


I pored svega ovoga, 6G i njena komercijalna upotreba se čini mnogo godina daleko. U svom saopštenju za javnost, LG ističe da se ne očekuje da će razgovori u vezi mrežnog standarda početi prije 2025. godine, početak komercijalizacije ove tehnologije je predviđena za 2029. Ovaj standard obećava daleko veće brzine prijenosa podataka uz poboljšanu latenciju, te veću pouzdanost.

Comments


bottom of page